Taraclia, Comrat, Vulcanesti si Ceadar-Lunga sunt raioanele in care de la inceputul campaniei de vaccinare s-a atestat cea mai mica rata de imunizare. Locuitorii din regiunea gagauza spun ca vor sa primeasca un anumit tip de vaccin, iar de celelalte le este frica sau cred ca sunt ineficinete. Unii nici nu au de gand sa se imunizeze asa cum nici pana acum nu cred in existenta virusului.

Publicat:30.05.2021, 18:32

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: “Abia acum o saptamana in satul Besalma unde sunt aproape 3 mii de locuitori a fost deschis un punct de imunizare. Asa cum pana acum lipsea un frigider unde puteau fi depozitate vaccinurile. Chiar si asa oamenii nu se grabesc sa vina, iar pe zi pot fi imunizati pana la 10 oameni.”

Medicul de familie din sat, care nu a dorit sa vorbeasca la camera, ne-a spus ca majoritatea oamenilor refuza sa vina cand sunt chemati la imunizare si asteapta un anumit tip de vaccin. Pe de alta parte satenii spun ca nici nu stiu ca pot sa primeasca serul chiar in localitate.

"- Aveti punt de vaccinare?

- Eu nu stiu. Trebuie sa aflam unde sa sunam sau unde sa ne ducem in primul rand.

- Nu aveti informatii deloc?

- Nu.”

“Dar totul este gratis?”

“Mi-i indiferent mie de asta.”

Aceasta femeia care tocmai isi lua copilul de la gradinita ne-a spus ca nici ea nu vrea sa se imunizeze asa cum crede ca preparatul ii va provoca probleme de sanatate.

“Nu ma voi vaccina, pana nu ma vor obliga si chiar daca ma vor obliga voi face tot posibilul ca sa nu ma vaccinez. De unde sa stim ce ne pun? Poate sa se intample ceva, apoi cine va sta cu copiii?”

Iar in satul Chirsova nici acum oamenii nu cred in existenta coronavirusului si nu poarta masca. Acest barbat, in varsta de 63 de ani, ne-a spus ca nu a fost bolnav de Covid si ca are si un remediu pentru a se mentine sanatos.

“Eu daca beau 100 de grame de spirt trece totul.  

- Daca va fi vaccin rusesc o sa va vaccinati?

- Daca imi vor plati un milion, sigur ca da. Chiar 10 ori lasa sa ma injecteze cu diferite.”

Acesti oameni care stateau de vorba la poarta ne-au spus ca le este frica de vaccinare.

“Ne este frica unii spun puneti vaccin, alti spun nu puneti. Asa credem, auzim de la altii si ne temem si noi.”

Anevoios, vaccinarea decurge si in orasul Comrat, unde pana acum au primit serul putin peste o mie de persoane. Seful adjunct al Centrului de Sanatate de acolo sustine ca zilnic invita oameni la vaccinare dupa programare, dar sunt multi care nu mai vin.

Valentina FILIVA, SEFUL ADJUNCT AL CENTRULUI DE SANATATE DIN COMRAT: "Am fi dorit ca tempoul vaccinarii sa decurga mai repede.  Eu cred ca au influentat negativ institutiile mass-media care au scris despre AstraZeneca si despre complicatiile care pot urma. Acestea fiind prezentate, in viziunea mea subiectiv, nu a fost prezentata partea benefica a vaccinarii.”

In aproape 3 luni de la demararea campaniei de vaccinare, in Unitatea Teritoriala Autonoma Gagauza au fost imunizati peste 3300 de oameni pe cand in raionul Orhei, spre exemplu, aproape 13 mii. Intre timp reprezentantii ministerului Sanatatii spun ca au discutii cu autoritatile locale si observa o crestere a doritorilor de a se vaccina in raioanele din sudul tarii.