Madridul intra in lockdown! Guvernul regional a decis sa interzica accesul in si din regiune in perioada 4-10 decembrie in speranta ca va reusi sa opreasca raspandirea coronavirusului inainte de Craciun. In Rusia valul doi al pandemiei ia amploare. Astazi s-a inregistrat un nou record de aproape 25 de mii de infectari, iar peste 460 de oameni au murit.

Publicat:21.11.2020, 15:46

Zilnic Rusia depaseste noi recorduri la capitolul infectari si decese. Astfel de imagini, in care oamenii stau inghesuiti in fata cabinetelor medicilor pot fi vazute in ultmele zile in majoritatea regiunilor. Jumatate de milion de rusi sunt internati acum in spitale cu Covid-19. Aceasta pensionara din orasul Cita a incercat 11 zile la rand sa se interneze, dupa ce s-a infectat cu Coronavirus, iar acasa nu se ma putea tratata deoarece starea sa era grava.

”Daca am sa mor este vinovat doar Mnisterul Sanatatii cu atitudinea sa neglijenta fata de pacientii grav bolnavi.”

Aceasta adresare in care femeia abia de ma pate respire a fost una de adio. Peste cateva ore ea a murit. O alta tragedie care putea fi evitata a avut loc in Rostov. Doar intr-o singura noapte 13 oameni au murit la reanimare intr-un spital pentru ca s-a terminat oxigenul. De la Kremlin situatia nu pare atat de grava.

Tatiana GOLIKOVA, VICE-PREMIER, FEDERATIA RUSA: ”Desi situatia este tensionata, in linii generale situatia in tara este sub control, dar e nevoie sa se reactioneze rapid in cazul problemelor care apar.”

Autoritatile ruse exclud impunerea unei carantine nationale, insa la Moscova si in alte regiuni au fost impuse restrictii de deplasare, au fost inchise restaurantele iar elevii au trecut la invatamantul on-line. In Europa insa, in incercarea de a salva Craciuniul mai multe orase intra in lockdown. Cum se va intampla de exemplu la Madrid unde va fi interzis traficul in afara regiunii in perioada 4-10 decembrie. Ieri premierul spaniol a anuntat ca o mare parte a populatiei va fi vaccinata pana in vara anului viitor.

Pedro SANCHEZ, PREMIRUL SPANIEI: ”Previziunile noastre sunt ca, in toate scenariile rezonabile, o parte foarte substantiala a populatiei spaniole va putea fi vaccinata, cu toate garantiile, in prima jumatate a anului viitor.”

Si Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie a anuntat ca va incepe imunizarea populatiei luna viitoare, daca va exista un vaccin pana atunci. Vaccinurile COVID si relansarea economiei globale sunt doua subiecte de pe agenda summit-ului G20, care are loc weekendul acesta si se va tine prin videoconferinta. Un studiu al Universitatii britanice Oxford prezentat ieri, arata ca persoanele vindecate de Covid-19 au pana la sase luni imunitate dupa infectie. Alt studiu britanic - realizat de Imperial College of London publicat luna trecuta - arata ca imunitatea dobandita de catre persoanele care au fost infectate scade destul de rapid, mai ales la bolnavii asimptomatici, si poate dura doar cateva luni.