Statele membre ale Uniunii Europene vor stabili "la mijlocul saptamanii viitoare" o prima lista de circa 50 de tari din afara blocului comunitar cu care vor fi redeschise frontierele, a declarat vineri secretarul de stat francez pentru afaceri externe, Jean-Baptiste Lemoyne, potrivit AFP.

Publicat:19.06.2020, 13:50

"Vom finaliza acest lucru la mijlocul saptamanii viitoare", a declarat Jean-Baptiste Lemoyne la France 2, evocand "o munca extrem de intensa" si "coordonata" intre tarile europene.

"Ideea este de a avea probabil o prima lista de circa 50 de tari care tin sub control epidemia si pentru care nu punem in pericol securitatea sanitara a francezilor, a europenilor", a adaugat el.

Frontierele externe ale UE si ale spatiului Schengen, inchise de la 17 martie pentru a lupta impotriva raspandirii noului coronavirus, urmeaza sa fie redeschise progresiv incepand cu 1 iulie.

Frontierele intra-europene sunt deja in mare parte deschise de la 15 iunie.

Lista tarilor va fi stabilita pornind de la 'date epidemiologice obiective precum rata de incidenta' (numarul de noi cazuri la 100.000 de locuitori) si reactualizata 'la fiecare 15 zile', a transmis Jean-Baptiste Lemoyne.

El nu a precizat daca mari destinatii precum SUA si Canada vor figura in aceasta prima lista. El a lasat de inteles in schimb ca tari din America Latina precum Brazilia vor trebui sa mai astepte.

"In America Latina sunt tari unde virusul circula in acest moment extrem de activ, cum ar fi Brazilia", a spus el.

Sursa: