Piata centrala din capitala va fi inchisa de luni, 16 martie, pentru o perioada nedeterminata. Anuntul a fost facut de Ion Ceban.

Ultimul update: 13.03.2020, 11:20 Publicat:13.03.2020, 11:19

Ion CEBAN, PRIMARUL GENERAL AL CAPITALEI: "In cadrul sedintei de astazi a Comisiei municipale privind situatiile exceptionale, am solicitat responsabililor din domeniul sanatatii ca in situatie de criza sa fie amenajate si dotate cu cele necesare spatii speciale izolate in institutiile medicale, iar recomandarile specialistilor sa fie strict respectate atat de medici, cat si de catre persoanele cu semne clinice de boala.

In urma sedintei am decis:

1. Intensificam Campania informationala cu privire la masurile de prevenire a COVID – 19.

Vom instala panouri informative la scara larga. Mesaje informationale vor fi plasate inclusiv pe ecranele mari LED, panouri mici, light boxuri si la statiile de asteptare a transportului public, pe internet si la TV.

2. O alta actiune importanta in prevenirea raspandirii virusului de tip nou este inchiderea pentru o perioada Pietii Centrale din Chisinau. Si vom recomanda si altor piete sa faca acelas lucru.

3. Sistam activitatea cantinelor sociale si vom asigura livrarea bucatelor acasa.

4. Limitam accesul la serviciile sociale in institutii si directionam spre suport la domiciliu.

5. Incercam sa motivam trecerea magazinelor in regim online, livrare la domiciliu, achitare online, pentru ca oamenii sa contacteze cat mai putin.

6. Vom intreprinde actiuni mai stricte de control in transportul public si cel privat, terenuri de joaca, sport, spatii publice in ceea ce priveste dezinfectia.

7. Intentionam ca cei mai buni profesori sa inscrie cursuri pentru curricula nationala pe clase si profiluri, de exemplu pe 2 saptamani inainte.

In acest scop vom cere ajutorul Guvernului, misiunilor diplomatice si ambasadelor acreditate la Chisinau.

Comunicam in permanenta cu responsabilii din domeniul medical dar si cu sefii de directii si intreprinderi municipale pentru a prevenirii raspandirea infectiei cu coronavirus in capitala. Trebuie sa fim precauti in contextul in care majoritatea cetatenilor care se intorc de peste hotare, ajung mai intai in Chisinau, prin intermediul curselor aeriene sau terestre, iar in capitala este concentrat un numar foarte mare de oameni".