Saptamana aceasta pretul carburantilor a crescut din nou la benzinariile din Republica Moldova, in medie cu 3-4%, iar de la inceputul acestui an, costul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 12-15%.

Publicat:19.02.2021, 11:57

Si preturile ar putea sa mai creasca. Or pe piata mondiala deja de aproape patru luni, se atesta o tendinta de majorare a preturilor la petrol, care de exemplu, doar de la începutul acestui an au crescut cu peste 25%.

Trei factori ce au provocat cresterea preturilor

Astfel barilul de petrol marca Brent, relevant pentru regiune a ajuns si la 65 de dolari la mijlocul acetei saptamani, iar prognozele expertilor internationali arata ca pot ajunge si la 100 de dolari barilul.

Tinand cont de majorarea cu 9% a accizelor la importul produselor petroliere, incepand cu 1 ianuarie 2021, dar si de deprecierea lenta a leului moldovenesc, apoi ne putem astepta la noi salturi de pret la pompa.

Or circa 60% din pretul carburantilor la pompa, reprezinta costul petrolului si a procesarii acestuia, respectiv acesta depinde foarte mult de cotatiile la bursele internationale.

Cresterea preturilor nu i-a lasat indiferenti pe automobilisti, care deisgur ca sunt nemultumiti de aceste evolutii, dar cei mai vocali sunt politicienii si unii functionari de stat, care s-au folosit de acest moment pentru a promite ca vor lua masuri pentru a stopa majorarile de pret.

Totodata au fost aruncate acuzatii la adresa companiilor petroliere ca ar majora nejustificat si ca ar aplica un adaos comercial mai mare decat cel reglementat.

CITESTE MAI DEPARTE PE: mold-street.com