Vesti rele pentru cei care au de facut plati in euro. Leul s-a depreciat brusc in ultima saptamana. Nu s-a mai intamplat de patru ani, sustin expertii, care afirma ca daca moneda nationala va continua sa piarda din teren, vor incepe scumpirile pentru diverse produse.

Publicat:26.01.2020, 08:00

Leul moldovenesc bate recorduri negative in ultima saptamana. Cursul valutar a trecut de 19,66 de lei, pentru un euro. Cei care au trecut pe la casele de schimb valutar, spun ca sunt ingrijorati. 

„Sunt pensionara si trebuie sa cumpar cartofi cu 12-13 lei, iar acum cand va veni primavara iar va costa 20 si mai mult.”

Veceslav IONITA, EXPERT IDIS VIITORUL: „Intr-o saptamana s-a depreciat cam cat se depreciaza intr-o luna, cu 2,5%. Deprecierea aceasta este maxima din patru ani de zile. Asta se intampla din cauza cererii mai mari decat oferta.”

Acest „soc valutar”, cum il numesc analistii, ar veni sa acopere deficitul de pe piata valutara, ce s-a inregistrat la sfarsitul anului 2019. Potrivit prognozei expertilor, daca leul va continua sa piarda din teren, in curand, vor incepe scumpirile la diverse produse.

Veceslav IONITA, EXPERT IDIS VIITORUL: „Daca valuta se depreciaza brusc este o consecionta neplacuta. Noi suntem o tara dependenta de importuri, si asta poate duce la ridicarea preturilor.”

Totusi, expertii sustin ca s-ar putea intampla ca leul sa continue sa se deprecieze saptamana viitoare, iar ulterior sa se intareasca in fata valutelor de referinta. Un asemenea fenomen a fost inregistrat ultima data in 2015.