Mǎrarul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana fiind folosit Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele. Pentru români este un simbol al vitalitatii.

Efectele benefice ale mararului  au fost mentionate si în farmacopeea egipteanÇŽ de acum 5000 de ani.

E o mirodenie este foarte folositÇŽ în Europa, dar si în India, unde frunzele uscate de marar folosesc atât la aromatizarea salatelor, fripturilor si sosurilor cât si a lichiorurilor si dulceturilor.
Bogat în potasiu, sodiu si sulf, mararul este un foarte bun diuretic.

AmelioreazÇŽ anxietatea si epuizarea nervoasÇŽ, insomia, tulburÇŽrile digestive, întÇŽreste unghiile. Contine ulei volatil intre 2,5-4%( in frunzele de marar si in ramurile tinere si 3-6% in seminte) calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C. Uleiul volatil de marar contine intre 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si

chimenului), substanta cu un puternic efect anti-cancerigen.
MÇŽrarul are proprietÇŽti digestive, antispastice, antiinflamatorii si diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie, si dacÇŽ în timpul unui banchet cineva ar fi baut prea mult, mÇŽrarul calma excesul. Se pare cÇŽ are si proprietÇŽti afrodisiace.

Sub formÇŽ de infuzie mÇŽrarul stimuleazÇŽ sistemul digestiv, semintele opresc sughitul, durerile de cap tusea, stimuleazÇŽ lactatia, ajutÇŽ la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor si are actiune de antiseptic intestinal.
Indigestie

Mararul ajuta la digestie, stimuland eficient secretia de sucuri gastrice si de bila. Consumati o lingurita de marar verde, inainte de masa sau la felul intai.
Gastrita hiperacida
Acest remediu calmeaza durerea, reduce secretia acida, normalizeaza digestia si pofta de mancare. Adaugati 2-4 lingurite de marar taiat marunt in 250 ml de iaurt. Amestecati-le bine in blender, apoi lasati timp de 40 de minute. Consumati remediul pe stomacul gol, de 2 ori pe zi.
Balonare, colita de fermentatie
Planta stopeaza dezvoltarea bacteriilor in intestin, prevenind formarea gazelor si aparitia colicilor abdominale.
Consumati la fiecare masa cate 1 lingurita de frunze proaspete de marar tocat marunt, timp de o luna.
Colita de putrefactie
Remediul contribuie la reglarea rapida a florei intestinale.
Timp de o luna sau doua, consumati inainte de fiecare masa o salata de varza, de castravete sau de salata verde, 2 lingurite de marar tocat si 1 lingurita de otet de mere.
Candidoza digestiva
Planta are proprietati antifungice foarte puternice, iar iaurtul reface flora digestiva normala, impiedicand dezvoltarea tulpinilor de Candida.
Consumati jumatate de litru din remediul cu marar si iaurt, timp de 30 de zile.
Sughit, spasme digestive
Mararul contine anumite substante, care au efecte antispastice puternice.
Mestecati indelung cateva tulpini de marar.
Alaptare, refacere rapida dupa nastere
Consumul zilnic de frunze proaspete de marar este benefic pentru femeile care au nascut recent, deoarece stimuleaza secretia lactica, imbunatateste calitatea laptelui si favorizeaza resorbtia tesuturilor aparute in timpul sarcinii.
Consumati paine unsa cu unt si presarata cu putina sare si cu marar tocat fin, dimineata si seara.
Dureri de cap
Mararul ajuta la echilibrarea sistemului nervos. In caz de dureri de cap, inclusiv ameteala si varsaturi, consumati cateva tulpini verzi de marar.
Atentie!
In timpul sarcinii este recomandat consumul a cel mult 5 grame de frunze de marar pe zi.