Frigiderul este impartit in 4 zone: cea rece, cea destinata alimentelor proaspete, zona cu o temperatura medie si usa frigiderului, unde este cel mai cald.

Chiar daca temperatura din frigider este selectata la un anumit numar de grade, ea nu va fi constanta in tot frigiderul, variind de la rafturile superioare la usa frigiderului.

De exemplu, daca temperatura din frigider este selectata la 4ËšC, doar in zona rece se atinge aceasta temperatura.
In zona alimentelor proaspete se inregistreaza 4-6ËšC, in timp ce in zona intermediara si pe usa frigiderului se ating 6-8ËšC. Este recomandat ca temperatura frigiderului sa fie reglata la 4-5 ËšC, iar a congelatorului la -18ËšC.


Fructele si legumele proaspete pierd aproximativ 50% din continutul de vitamine in perioada in care stau la frigider. Din acest motiv, ar trebui sa fie consumate in maximum 48 de ore dupa ce au fost cumparate.
Usile, zona cea mai calda

Deoarece inchizi si deschizi frigiderul de mai multe ori pe zi, usile intra des in contact cu temperatura camerei. Asadar, nu ar trebui sa depozitezi pe ele alimente care se strica usor, cum sunt ouale sau produsele lactate proaspete. In schimb, aici pot fi tinute sticlele cu suc, cu apa sau cu bauturi, untul, borcanele de condimente ori cele cu dulceturi.

Zona rece, recomandata alimentelor usor perisabile
Rafturile inferioare sunt cele unde temperatura se mentine constanta, fiind locul unde trebuie pastrate alimentele care se strica cel mai repede, cum ar fi carnea cruda, produsele lactate si ouale. Tot aici trebuie asezate si pachetele scoase la decongelat sau mancarurile gatite.

Temperatura scazuta de aici impiedica bacteriile sa se dezvolte si sa ajunga in alte zone ale frigiderului, protejand astfel toate alimentele. Pentru a se pastra cat mai mult timp proaspete, mancarile gatite trebuie pastrate in vase acoperite. Astfel, nu imprumuta mirosul de la alte alimente.
Produsele lactate, cum sunt iaurtul, branzeturile proaspete sau laptele trebuie pastrate in ambalajul original, iar dupa deschidere, se acopera cu o folie de plastic. Dupa ce au fost desfacute, ele trebuie consumate in maximum 3 zile.
Fructele si legumele, doar in cutii
Unele frigidere sau combine frigorifice au una sau doua cutii special create pentru a depozita alimente proaspete, cum sunt fructele si legumele. Ele nu trebuie pastrate amestecate, ci separat, in functie de sortiment, deoarece timpul de deteriorare este diferit.

Daca ai aceasta posibilitate, tine fructele intr-o cutie, iar legumele in alta cutie. Pentru a se pastra cat mai mult timp, fructele si legumele nu trebuie spalate si cu atat mai putin bagate umede la frigider, deoarece apa favorizeaza aparitia mucegaiului. Pot fi asezate in pungi perforate, care sa permita aerului sa circule.
Daca frigiderul sau combina frigorifica nu are cutii speciale pentru fructe si legume, ele pot fi pastrate pe rafurile din mijloc.


Rafturile superioare
Intrucat pe rafturile superioare temperatura nu este constanta, aici se tin mancarurile care urmeaza sa fie consumate intr-un timp scurt, bauturile, prajiturile, branzeturile fermentate fructele si legumele taiate. Acestea din urma pot fi pastrate chiar si saptamani in frigider. Tot aici pot fi puse, in pungi din plastic si verdeturile.
Pentru ca acestea sa se mentina proaspete 2-3 zile, uda un servet sau un prosop, cu care sa invelesti coditele verdeturilor, inainte sa le asezi in pungi. Schimba servetul zilnic.

Bine de stiut
Rosiile, ceapa, cartofii si dovleceii nu se pastreaza in frigider, ci doar la temperatura camerei, in caz contrar nu vor mai avea acelasi gust. Nici painea nu trebuie bagata la frigider, deoarece se usuca.
Cat tii produsele in frigider
Carne cruda 1-3 zile
Carne preparata 2-4 zile
Peste proaspat 1 zi
Peste preparat 2 zile
Supe si ciorbe 2-3 zile
Branza proaspata 2-3 zile
Branza fermentata max. 30 de zile
Fructe si legume 2-5 zile