Șeful Apărării din Danemarca a fost demis miercuri după ce o fregată daneză s-a stricat în timp ce lupta cu rebelii Houthi în Marea Roșie. Incidentul avut loc pe 9 martie și a fost ținut inițial ascuns față de ministrul Apărării, scrie știrileprotv.ro.

Publicat:04.04.2024, 14:59

Guvernul danez l-a concediat miercuri pe șeful apărării țării, Flemming Lentfer, după ce acesta nu a raportat defecțiunile apărute la sistemele de apărare antiaeriană și de arme ale unei fregate daneze în timpul unui atac al militanților Houthi în Marea Roșie, luna trecută, scrie Politico.

Potrivit site-ului danez de știri militare OLFI, Lentfer nu i-a spus ministrului Apărării Troels Lund Poulsen despre incidentul care a implicat fregata Ivar Huitfeldt, desfășurată în Marea Roșie ca parte a unei operațiuni conduse de SUA de apărare a navelor comerciale împotriva militanților Houthi.

Pe 9 martie, sistemele de apărare antiaeriană ale fregatei au eșuat în timp ce se luptau cu rebelii, a informat OLFI, citând un document scris de comandantul navei. Documentul a menționat, de asemenea, o problemă cu sistemul de muniție al navei de război, care a făcut ca jumătate din cartușele sale să detoneze înainte de a-și atinge ținta.

Înțelegerea noastră clară este că problema este cunoscută de ani de zile fără sentimentul necesar de urgență pentru a rezolva problema”, ar fi scris comandantul fregatei.

Fregata daneză a respins în cele din urmă atacurile rebelilor

Nava de război a respins în cele din urmă atacul rebelilor Houthi susținuți de Iran, doborând patru drone peste Marea Roșie. Poulsen a spus că nu știa de problemele fregatei până când au apărut informațiile din presă despre incident, adăugând că Lentfer își va părăsi postul imediat, Michael Wiggers Hyldgaard înlocuindu-l ca șef interimar al apărării.

Militanții Houthi au atacat în mod repetat zeci de nave în Marea Roșie și Golful Aden cu drone și rachete începând din octombrie, pretinzând că țintesc nave legate de Israel, din solidaritate cu palestinienii din Gaza, pe care Israelul a invadat-o ca răspuns la masacrul din 7 octombrie.

Dar marea majoritate a navelor pe care le-au atacat nu sunt nici israeliene, nici cu destinația Israel.

„Cu provocările cu care ne confruntăm, este nevoie de un nou șef al Apărării”, a declarat Poulsen într-o conferință de presă miercuri, potrivit presei locale.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.