Cincisprezece spioni rusi au folosit Alpii francezi ca baza pentru operatiuni in intreaga Europa, scrie cotidianul francez Le Monde in editia de joi, evocand o urmarire orchestrata de serviciile de contraspionaj franceze, elvetiene si britanice, relateaza AFP.

Publicat:04.12.2019, 22:07

Potrivit cotidianului, cei 15 ofiteri ai serviciului de informatii al Armatei ruse (GRU), specializati in asasinate, au circulat pe continent incepand cu 2014. Ultima prezenta in Franta ar data in septembrie 2018.

Unul dintre cei 15 agenti ar fi fost identificat de Londra ca unul dintre cei trei autori ai otravirii cu neurotoxicul Noviciok a unui fost spion rus, Serghei Skripal, si a fiicei sale Iulia, la Salisbury, in Anglia, in martie 2018 .

Cei doi au supravietuit dar o femeie care locuia in regiune a murit dupa ce a gasit un flacon care fusese folosit pentru transportarea produsului toxic. Operatiunea a provocat un incident major intre Moscova si Uniunea Europeana si a determinat serviciile secrete occidentale sa caute vinovatii.

Dezvaluirile Le Monde vin concomitent cu acuzatiile Berlinului la adresa Moscovei ca s-a aflat in spatele asasinarii unui georgian in capitala germana, in august. Doi membri ai ambasadei ruse, carora guvernul german le reproseaza ca nu au cooperat in aceasta ancheta, trebuie sa paraseasca imediat tara.

Potrivit Le Monde, cei 15 ofiteri, care nu ar fi efectuat operatiuni pe teritoriul francez, au locuit in mai multe randuri in mici localitati precum Annemasse, Chamonix sau Evian (sud-estul Frantei).

Acestia faceau parte din unitatea 29155 a celui de-al 16-lea centru de formare speciala al GRU. "Aceasta unitate se ocupa acum de asasinate, sabotaje sau sarcinile cele mai obscure” precum recuperarea mesajelor din cutiile de scrisori folosite de spioni pentru a comunica intre ei, arata sursa citata.

Nu s-a reusit confiscarea de arme sau de materiale. Nu a fost identificat niciun complice. Cei 15 ofiteri nu par sa fi avut contacte cu agentii ambasadei Rusiei din Paris.

Acestia ar fi operat, in schimb, pe langa Marea Britanie, in Bulgaria, Crimeea, Moldova sau Muntenegru.

Aceste date au facut serviciile secrete franceze sa favorizeze ipoteza potrivit careia departamentul Haute-Savoie, la granita cu Elvetia si Italia, ar fi fost folosit ca baza pentru "ansamblul operatiunilor clandestine ale unitatii 29155 in Europa", potrivit unui inalt oficial al informatiilor franceze, citat de Le Monde.

Sursa: