Germania sarbatoreste sambata caderea Zidului Berlinului, primul pas facut pe drumul spre unificare.

Publicat:09.11.2019, 12:56

In urma cu 30 de ani, pentru prima oara de la construirea peretelui din beton si sarma ghimpata care a taiat Capitala germana in doua, autoritatile din RDG au deschis punctele de trecere a frontierei si au permis locuitorilor din Est sa-si imbratiseze rudele din Vest.

Pe 9 noiembrie 1989, cu putin inainte de ora 7 seara, purtatorul de cuvant al Partidului Comunist din RDG anunta intr-o conferinta de presa ca cetatenii est-germani erau liberi din acel moment sa treaca granita catre Germania de Vest prin orice punct al frontierei.

Declaratia a fost o greseala, legea intra in vigoare abia a doua zi, dar efectele ei au fost uriase: sute de oameni s-au adunat la punctele de control din Zidul Berlinului si au cerut sa fie lasati sa treaca spre vest.

Granicerii nu aveau ordine in acest sens, dar au cedat. Aproape de miezul noptii, primii germani din Berlinul de Est treceau frontiera, multi dintre ei fara sa mai fie legitimati macar de vamesi. Erau asteptati cu flori si sampanie de sute de vest-germani. A doua zi, pe 10 noiembrie, cadeau primele placi de beton din zidul Berlinului.

Pentru multi, caderea zidului Berlinului a inceput insa cu doi ani inainte, cand presedintele american Ronald Reagan a cerut Uniunii Sovietice sa permita unificarea Germaniei.

Ronald Reagan, presedintele Statelor Unite„Domnule Gorbaciov, daramati acest zid!”

In semn de omagiu pentru rolul jucat de Reagan in caderea zidului Berlinului, cancelarul german Angela Merkel si secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, au dezvelit vineri seara o statuie ridicata in onoarea liderului american.

Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA„Datorita curajului sau si angajamentului pe care l-a luat in numele libertatii, a denuntat in mod curajos cea mai mare amenintare la adresa acestei libertati: Imperiul Sovietic, Imperiul Raului.”

La randul sau, Angela Merkel le-a multumit americanilor pentru sprijinul oferit in urma cu 30 de ani, pentru unificarea Germaniei.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei„Americanii si germanii au devenit parteneri si prieteni apropiati. Statele Unite ale Americii au ajutat Germania sa realizeze unificarea, multumita eforturilor lui George Bush si ale altora, iar asta nu vom uita niciodata.”

In toate marile orase germane, ceremoniile dedicate implinirii a 30 de ani de la caderea Zidului Berlinului vor continua si in zilele urmatoare.

Sursa: