Primii romani expulzati din Marea Britanie dupa Brexit au sosit in tara. Autoritatile engleze au organizat un zbor special, miercuri, pentru a trimite in tara 30 de fosti detinuti, majoritatea condamnati pentru furt sau talharii. Unii dintre ei sunt eliberati de curand din inchisoare, iar autoritatile de acolo se tem ca ar putea recidiva, astfel ca i-au adus sub escorta in tara de origine. Oamenii au ajuns pe aeroportul din Otopeni la ora pranzului, suparati pe decizia britancilor de a-i obliga sa paraseasca Anglia.

Publicat:13.01.2021, 22:03

„Toti venim de la puscarie, acolo, de cand a intrat in Brexit, fuge cainii cu covrigi in coada. Toata lumea pune acasa ce prinde, baga pe imigrari, pune acasa tot!”, spune Marian.

In varsta de 41 de ani, barbatul se afla si el in avionul deportatilor din Marea Britanie. Spune ca i-a fost grabita eliberarea conditionata din inchisoare de organizarea acestui zbor, pentru ca altfel ar mai fi avut de executat cel putin o jumatate de an din pedeapsa pe care a primit-o pentru furt.

- Ne-au trimis inapoi in tara, trebuie sa ne apucam de furat, munca nu avem, nu avem nimica, nu avem ce sa mancam, unde sa stam, nu tre' sa ne luam de ceva? Ne impinge in infractiuni, acuza Marian.

- Ati terminat pedeapsa de executat acolo?

- Da. Pentru un singur furt mi-a dat trei ani de zile!

- Ce faceati acolo in Anglia, daca ati fi ramas?

- Ne cautam de munca, domnisoara, ce puteam sa facem. Mai am facut si mici infractiuni, de mancare am luat, din magazin, ce puteam sa facem, altceva nu.

Cei 30 de romani expulzati au fost fie ridicati direct din inchisori, fie din centrele pentru migranti, in cazul celor eliberati conditionat.

- Mi-au luat actele, uite, mi-au ramas toate actele acolo, la Anglia, se plange unul dintre deportati. Mi-a ramas certificatul de nastere, buletinul meu, o bratara de aur, un telefon, un ceas, nu mi-a mai dat nimic, spune barbatul. 

- Ce s-a intamplat, de ati ajuns in Romania fortat?

- Eu stiu ce? Am furat si am picat la puscarie, ce?

- Sa veniti in Romania a fost o masura corecta?

- Nu a fost bine, dar daca ei asa au considerat, ce vrei, e tara lor, ei comanda.

- Cum a fost zborul?

- Foarte bine, foarte bine!

- Ce o sa faceti de aici incolo?

- Dumnezeu stie!

Un alt fost condamnat pe care britanicii l-au declarat persona non-grata ne-a spus ca el nu va sta in Romania, din cauza salariilor mici. Are de gand sa emigreze in Canada:

- Am avut de lucru, am avut de tot, acolo. La ce am venit aici?

- Ce munceati acolo?

- Si la spalatorie lucram, si la..., la sortare.

- De unde veniti, din inchisoare?

- Da!

- Pentru ce ati ajuns in inchisoare acolo?

- O mica infractiune cu un polonez, atata.

- Ce veti face in Romania acum?

- No, ce sa facem? Ma duc pe 5-6 milioane, ma duc aicea? Acolo se face banii, vedeti ca se face banii grosi acolo, din aia se scoate Brexitu' afara!

Alti fosti detinuti spun ca au fost despartiti de familie prin aceasta masura drastica.

- De ce nu considerati ca e o masura corecta?

- S-a facut prea mult rasism si discriminatie. Toata familia mea e acolo...

- Are sotia copii acolo, maica-sa, taica-sau... El sta singur aici, adauga un tovaras.

- Pentru ce ati fost condamnat?

- Pentru, pentru... la revedere, o zi buna!

Toti pasagerii din zborul special au fost testati de autoritatile britanice inainte de a se imbarca in avion. Chiar si asa, ei vor trebui sa stea in carantina.

„Stiti bine ca persoanele care vin din Marea Britanie sunt in carantina 14 zile, chiar daca au test negativ”, a declarat miercuri premierul Florin Citu. 

La observatia ca fiind persoane care nu respecta in mod normal legea, pentru ca au fost inchisi, s-ar putea sa nu respecte nici carantina, premierul a recunoscut ca acest risc exista, dar a adaugat ca exista acest risc in cazul tuturor persoanelor, nu doar a celor de aici.  „Exista de fiecare data si avem, am avut si in trecut situatii si s-a actionat conform legii”, a dat asigurari premierul.

Marea Britanie se pregateste sa expulzeze si 30 de polonezi, care de asemenea au incalcat legea pe teritoriul britanic si au fost condamnati.

Sursa: