Rusia si Ucraina sunt in razboi si la Curtea Internationala de Justitie. Cele doua tari se acuza reciproc de genocid, intr-un proces care a inceput la Haga. Kievul acuza Moscova ca poarta un razboi impotriva sa in numele unei minciuni groaznice. De cealalta parte, Rusia sustine ca a intervenit in Ucraina pentru a preveni un genocid asupra etnicilor rusi din est. 

Publicat:19.09.2023, 23:40

Ucraina a declarat la Curtea Internationala de Justitie, ca Rusia a folosit in mod fals legea genocidului pentru a-si justifica invazia declansata in februarie 2022.

„Rusia a lansat razboiul impotriva tarii mele in numele unei minciuni teribile, precum ca Ucraina a comis un genocid impotriva propriului popor. Este o minciuna si e doar un pretext pentru agresiunea Rusiei.”

De cealalta parte, Rusia sustine ca a intervenit in Ucraina pentru a preveni un atac genocid asupra etnicilor rusi din estul tarii.

Ghenadi KUZMIN, REPREZENTANTUL RUSIEI: „Ucraina insista ca nu a avut loc un genocid. Numai asta ar trebui sa fie suficient pentru a respinge cazul deoarece conform jurisprudentei curtii, daca nu exista genocid, nu poate exista o violare a conventiei privind genocidul.”

Presedintele Vladimir Putin a justificat invadarea Ucrainei inclusiv prin acuzatii de genocid practicat de ucraineni impotriva rusofonilor din estul tarii lor.

Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE FEDERATIEI RUSE: Am decis lansarea unei operatiuni militare speciale. Obiectivul acesteia este protejarea celor care timp de 8 ani au suferit abuzuri si genocid din partea regimului de la Kiev.”

In 26 februarie 2022, la doua zile dupa ce fortele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean, Kievul a sesizat Curtea Internationala de Justitie, respingand categoric ideea genocidului. Audierea de la Haga nu va examina legalitatea invaziei Rusiei, ci va analiza in schimb legitimitatea examinarii pretentiilor Ucrainei de catre Curtea Internationala. In zilele urmatoare, instanta va audia concluziile altor 32 de natiuni, toate sustinand argumentul Ucrainei conform caruia instanta are competenta corespunzatoare pentru a se ocupa de caz. Audierile sunt de asteptat sa dureze pana pe 27 septembrie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.