Africa sta pe un butoi cu pulbere. Tot mai multe tari anunta evacuarea cetatenilor sai din Niger. Tara unde saptamana trecuta a avut loc o lovitura de stat. Autoritatile americane au dispus evacuarea partiala a ambasadei. 

Publicat:03.08.2023, 19:17

Ambasada SUA din capitala Niger va fi evacuata partial, dar va continua sa functioneze, au anuntat americanii.

Matthew MILLER, PURTATOR DE CUVANT AL DEPARTAMENTULUI DE STAT AL SUA:„Va anunt ca ambasada americana este deschisa si intentioneaza sa ramana deschisa. Ramanem dedicati oamenilor din Niger si relatiei noastre cu poporul de acolo, de asemenea ramanem implicati din punct de vedere diploatic la cel mai inalt nivel. Siguranta si securitatea personalului nostru si a cetatenilor americani este insa cea mai mare prioritate. Noi monitorizam in mod constant evenimentele si luam decizii.”

In paralel, sute de cetateni straini, inclusiv romani, sunt evacuati din tara africana. Peste o suta de persoane evacuate din Niger, la o saptamana dupa lovitura de stat, au ajuns in Italia. Acestia au fost intampinati de ministrul italian de externe pe aeroportul international din Roma.

Evacuari desfasoara si Franta, care are circa 1.200 de oameni in Niger. Germania le-a recomandat cetatenilor sai sa profite de oferta Frantei si sa zboare cu avioanele sale acasa.

„Noua ni s-a spus sa luam doar o geanta mica cu tot strictul necesar, deoarece nu putem lua o valiza.”

Evacuarea cetatenilor europeni are loc pe fondul unor presiuni puternice din partea 
blocul regional al Africii de Vest, care a trimis o delegatie in Niger pentru a negocia cu ofiterii militari care au preluat puterea. Liderii blocului regional nu exclud folosirea fortei impotriva celor care au pornit revolta, daca acestia nu il repun in functie pe presedintele ales democratic. 

O prima reactie a avut si presedintele SUA, Joe Biden, care a cerut joi eliberarea imediata a presedintelui inlaturat al Nigerului, retinut saptamana trecuta de militarii aflati la originea loviturii de stat din tara vest-africana. Nigerul a devenit un aliat esential al Occidentului, mai ales al Frantei, care are stationati in aceasta tar circa o mie de militari. 

Administratia Biden are in vedere de asemenea un angajament sporit in Africa, pentru a contracara influentele crescande ale Chinei si mai nou ale Rusiei. SUA au o baza aeriana in centrul Nigerului, folosita pentru pilotarea de drone destinate combaterii si supravegherii jihadistilor. 

Junta din Niger este conduss de fostul sef al garzii prezidentiale, care l-a inchis pe presedinte in palatul sau miercurea trecuta si care ulterior s-a autoproclamat sef de sta

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.