Ambasada Statelor Unite din Bagdad, aflata in Zona Verde, un perimetru bine securizat din capitala irakiana, a fost vizata luni de un tir cu rachete, acesta fiind al treilea atac in decurs de o saptamana care vizeaza prezenta americana in Irak, relateaza ABC News.

Publicat:23.02.2021, 08:14

In Zona Verde se afla ambasadele, dar si sediul Guvernului irakian.

Armata irakiana a transmis intr-un comunicat ca nu sunt victime, ci doar pagube materiale „minore”, inclusiv un vehicul avariat. Una dintre rachete a cazut in perimetrul vast al complexului unde se afla Ambasada SUA.

Martea trecuta, un contractor care lucra pentru fortele coalitiei conduse de SUA in Irak a fost ucis si cativa civili au fost raniti intr-un atac cu rachete care a avut loc in apropiere de aeroportul international din Erbil. Sambata, un alt tir cu rachete a vizat baza aeriana Balad din provincia Salahaddin, ranind un angajat irakian al unei companii americane care se ocupa de intretinerea avioanelor de lupta multirol F-16.

Ambasada americana din Irak a fost destul de frecvent tinta atacurilor cu racheta in timpul administratiei Trump, mai ales dupa uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, la Bagdad, de catre fortele SUA, la inceputul anului trecut. Atacurile au incetat un timp, mai ales in saptamanile care au precedat preluarea puterii de catre administratia Biden, dar au fost reluate in ultima vreme.  

Armata irakiana spune ca in spatele acestor atacuri stau „grupari rebele”, iar Washingtonul considera ca este vorba despre militii pro-iraniene.

Sursa: