Ambasadorul Statelor Unite la Moscova a anuntat ca se va intoarce la Washington pentru consultari la cateva zile dupa ce guvernul rus i-a recomandat sa paraseasca tara datorita "situatiei extrem de tensionate" dintre cele doua tari, relateaza The Guardian .

Publicat:20.04.2021, 15:44

Plecarea lui John Sullivan va lasa ambasadele ambelor tari fara diplomatul lor sef intr-un moment crucial, Washingtonul si Moscova anuntand recent noi sanctiuni reciproce si in contextul in care masarea de trupe rusesti la granita cu Ucraina si starea de sanatate a disidentului Alexei Navalnii provoaca ingrijorari in randul cancelariilor occidentale.

"Cred ca este important pentru mine sa vorbesc direct cu noii mei colegi din administratia Biden din Washington despre starea actuala a relatiilor bilaterale dintre Statele Unite si Rusia", a afirmat Sullivan intr-un comunicat remis presei.

"De asemenea, nu mi-am vazut familia de peste un an si acesta este un alt motiv important pentru ca sa ma intorc pentru o vizita. Ma voi intoarce la Moscova in saptamanile urmatoare inaintea oricarei intalniri dintre presedintii Biden si Putin", a adaugat Sullivan.

Biden si Putin au discutat despre un posibil summit bilateral saptamana trecuta dar Kremlinul a afirmat ca organizarea unei asemenea intalniri va dura timp si ca va fi "imposibila" de organizat in urmatoarele saptamani.

Rusia si-a rechemat in luna martie ambasadorul de la Washington, Anatoli Antonov, pentru consultari dupa ce presedintele Joe Biden a declarat intr-un intervi ca Putin este "un criminal" si ca va plati pentru ingerinta in alegerile americane de anul trecut.

Administratia Biden a expulzat saptamana trecuta 10 diplomati rusi si a anuntat noi sanctiuni ample impotriva Rusiei pentru ingerinta in alegeri si presupusul rol al Moscovei in atacarea companiei SolarWinds care a compromis datele a numeroase persoane, companii si agentii guvernamentale din SUA.

Masura a reprezentat cea mai mare expulzare a unor diplomati rusi de catre Washington dupa 2018 iar Rusia a raspuns expulzand la randul ei 10 diplomati, luand in vizor operatiunile ambasadei americane de la Moscova si recomandandu-i ambasadorului Sullivan sa paraseasca tara.

"Este evident ca situatia extrem de tensionata implica in prezent o nevoie obiectiva ca ambasadorii ambelor tari sa fie in capitalele lor sa analizeze situatia si sa tina consultari", a scris saptamana trecuta ministerul rus de externe in comunicatul in care a anuntat masurile de retorsiune.

Ultima expulzare a unui ambasador american din Rusia a avut loc in 1952 cand George F. Kennan a fost declarat persona non-grata de catre dictatorul sovietic Iosif Stalin.

Sursa: