Angela Merkel a sustinut ultima sedinta de guvern in calitate de cancelar al Germaniei, functie pe care a detinut-o fara intrerupere timp de 16 ani. Aceasta a primit flori de la Olaf Sholz, care o va inlocui la carma tarii si care pana acum a fost Ministrul de finante in cabinetul sau. Germania deschide era post-Merkel cu un guvern inedit. O coalitie formata din social-democrati, verzi si liberali. 

Publicat:25.11.2021, 19:03

Dupa ultima sedinta de guvern in calitate de cancelar, la care a primit flori si a fost aplaudata, Angela Merkel a facut o poza de grup alaturi de memrbii cabinetului sau.

Tot aseara, pentru ultima data Angela Merkel a asistat la aprinderea luminitelor de pe bradul din fata Guvernlui de la Berlin si a primit in dar o fugurina de sah din lemn. 

Social-democratul Olaf Scholz se pregateste sa preia stafeta de la Angela Merkel, la inceputul lunii decembrie, in cadrul unei aliante numita si Coalitia “Semafor”, dupa culorile celor trei partide din alianta. La 63 de ani, ministrul de finante al ultimului guvern Merkel, Olaf Scholz, a prezentat ieri acordul final de coalitie cu Verzii si liberalii.

Olaf SCHOLZ, CANDIDATUL LA FUNCTIA DE CANCELAR AL GERMANIEI:”Suntem uniti si credem in progres si ca politica poate face ceva bun. Cu totii ne straduim sa facem tara noastra o tara mai buna, ne dorim ca Germania sa avanseze si sa fie unita. Suntem hotarati sa facem fata provocarilor legate de protectia mediului si schimbarile climatice, restructurare industriala, modernizarea tarii si intarirea coeziunii sociale. Vom face mai multe progrese.”

Fosta campioana la trambulina, candidata Verzilor la Cancelarie infranta, Annalena Baerbock urmeaza sa fie prima femeie la conducerea Ministerul de Externe, iar Liderul Partidului Liberal Democrat care s-a clasat al treilea in urma scrutinului de la 26 septembrie, Christian Lindner, in varsta de 42 de ani, urmeaza sa obtina prestigiosul post de ministru al Finantelor al primei economii europene. Unul dintre punctele principale ale programului noului guvern este lupta impotriva schimbarilor climatice. Pana in 2030, tara intentioneaza sa abandoneze energia pe baza de carbune.

Christian LINDNER, CANDIDAT LA FUNCTIA DE MINISTRU AL FINANTELOR:„Ne-am propus un obiectiv ambitios de a face tranzitia catre neutralitatea carbonului, astfel incat tara noastra sa continue sa prospere. Ne angajam sa pastram locurile de munca si sa oferim oamenilor posibilitatea de a alege.”

Intre alte masuri pe care aceasta coalitie fara precedent vrea sa le implementeze se afla votul de la 16 ani, salariu minim 12 euro pe ora, dar si controversata “distribuire controlata” a canabisului. Acordul de coalitie a fost adoptat n urma unor negocieri purtate in ritm alert. Timpul preseaza, in contextul in care pandemia covid-19 nu a fost niciodata mai virulenta in Germania, inregistrand ”recorduri” zilnice si alimentand teama unei suprasaturari a spitalelor.