Volodimir Zelenski i-a criticat in urma cu doua zile pe Angela Merkel si Nicolas Sarkozy pentru ca au blocat aderarea Ucrainei la NATO: „Ii invit pe doamna Merkel si pe domnul Sarkozy sa viziteze Bucha, pentru a vedea la ce a condus politica de 14 ani de concesii facute Rusiei”, a spus presedintele ucrainean in weekeend.

Ultimul update: 05.04.2022, 14:31 Publicat:05.04.2022, 14:29

Fostul cancelar german Angela Merkel si-a aparat pozitia din 2008, cand a respins procesul aderarii Ucrainei la NATO. Presedinte ucrainean Volodimir Zelenski a transmis ca regreta ”frica absurda” a unor lideri de la acea vreme, potrivit AFP. Angela Merkel, care a iesit din politica la sfarsitul anului 2021, i-a raspuns printr-un purtator de cuvant ca ”isi asuma deciziile de la summitul NATO din 2008 de la Bucuresti”.

”Avand in vedere atrocitatile descoperite la Bucha si in alte locuri din Ucraina, toate eforturile Guvernului si comunitatii internationale de a sustine Ucraina si de a pune capat barbariei si razboiului Rusiei impotriva Ucrainei beneficiaza din plin de sustinerea fostului cancelar”,a transmis in declaratie o purtatoare de cuvant a lui Merkel lui Zelenski. Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani, nu s-a exprimat aproape deloc de la inceputul razboiului din Ucraina.

La cateva luni dupa ce a plecat de la putere, in perioada de varf a popularitatii sale, i se reproseaza faptul ca nu a dat dovada de fermitate fata de presedintele rus Vladimir Putin, iar politica ei fata de Rusia este criticata aspru, inclusiv in tabara sa conservatoare.

Fosta conducatoare a Uniunii Crestin Democrate care a guvernat timp de mai multi ani impreuna cu Partidul Social Democrat (SPD) in cadrul unei mari coalitii (GroKo), este criticata, de asemenea, pentru ca ar fi facut Germania dependenta de gaze naturale rusesti. Peste jumatate din importurile de gaze ale Germaniei veneau din Rusia la declansarea invaziei din Ucraina.

La summitul NATO de la Bucuresti, in aprilie 2008, Alianta Nord-Atlantica s-a pronuntat impotriva unei demarari a procesului aderarii Ucranei si Georgiei, o pozitie cu care a fost de acord si fostul presedinte al Frantei Nicolas Sarkozy, care considera ca cele doua nu erau niste democratii stabile.

”Noi nu acuzam Occidentul. Nu acuzam pe nimeni altcineva in afara militarilor rusi (...) si celor care au dat ordine”, sustinea totusi, in mesajul sau, duminica seara, Volodimir Zelenski. Cu toate astea Volodimir Zelenski a spus ca NATO nu a primit Ucraina in 2008  ”din cauza fricii absurde a anumitor conducatori politici fata de” Moscova.

Sursa: