Membrii din echipa lui Aleksei Navalnii au postat joi un videoclip pe contul de Instagram al acestuia, in care spun ca opozantul rus ar fi fost otravit cu noviciok in camera de hotel, nu la aeroport, cum se credea initial, dupa ce au gasit urme ale agentului neurotoxic intr-o sticla de apa de acolo. 

Publicat:17.09.2020, 14:44

Noviciokul cu care a fost otravit Aleksei Navalnii a fost detectat intr-o sticla goala din camera lui de hotel, din orasul siberian Tomsk, relateaza Reuters.

Clipul publicat astazi pe Instagram a fost inregistrat in camera de la hotelul Xander, la o ora dupa ce Navalnii a inceput sa se simta rau, in ideea in care vor fi gasite eventuale dovezi ale otravirii.

„S-a luat decizia de a aduna orice putea fi folosit ca dovada si sa ajunga la doctorii din Germania, faptul ca incidentul nu putea fi anchetat in Rusia fiind destul de evident”, se arata in postarea de pe Instagram.

Incidentul a avut loc in data de 20 august, cand criticul presedintelui rus Vladimir Putin s-a simtit brusc rau, in timpul unui zbor intern din Siberia catre Moscova. Doua zile mai tarziu, el a fost transportat in Germania pentru tratament, fiind in coma indusa.

Aleksei Navalnii a fost trezit saptamana trecuta din coma indusa medical.

Teste facute in laboratoare separate din Germania, Franta si Suedia au ajuns la concluzia ca el a fost otravit cu un agent neurotoxic din clasa noviciok, iar liderii europeni au cerut o explicatie din partea Kremlinului, care, insa, neaga orice implicare.

Autoritatile ruse au efectuat atunci o investigatie preliminara, dar au spus ca nu au gasit dovezi ale otravirii.

Intre timp, starea disidentului rus continua sa se imbunatateasca si poate acum sa coboare din pat pentru perioade scurte de timp, a anuntat luni spitalul din Berlin, unde acesta este internat. „Pacientul a fost scos cu succes de pe ventilatie mecanica”, se mentiona in comunicatul spitalului Charite din Belin.

Sursa: