Orasul cu zero emisii de carbon pe care Arabia Saudita planuieste sa-l construiasca la NEOM va aseza pe verticala case, birouri, parcuri publice si scoli in cadrul unei fatade de oglinda ce se intinde pe o distanta de peste 170 de kilometri, a spus luni printul saudit Mohammed bin Salman intr-o declaratie transmisa de presa de stat, potrivit Reuters.

Publicat:26.07.2022, 10:40

Printul mostenitor Mohammed bin Salman a prezentat pentru prima data in ianuarie 2021 planurile pentru „The Line” (Linia), primul mare proiect de constructii al zonei de afaceri in NEOM, in valoare de 500 de miliarde de dolari, menit sa diversifice economia celui mai mare exportator de petrol din lume.

Orasul cu o latime de 200 de metri si care ar functiona pe „100% energie regenerabila” va include si un tren de viteza ce l-ar tranzita de la un cap la altul in 20 de minute. Ar urma sa acomodeze 9 milioane de oameni, a declarat Bin Salman, citat de agentia de stat SPA.

„Comunitatile orasului stratificate pe verticala vor contesta traditionalele orase plate si orizontale”, a spus printul. „Designul Liniei incorporeaza modul in care comunitatile urbane vor exista in viitor intr-un mediu liber de strazi, masini si emisii”.

Printul a spus anul trecut ca infrastructura proiectului va costa intre 100 de miliarde de dolari si 200 de miliarde. SPA nu a comunicat cifre actualizate.

Fondul suveran al regatului este investitorul de baza in NEOM, un proiect de dezvoltare de inalta tehnologie pe o suprafata de 26.500 de kilometri patrati la malul Marii Rosii ce include cateva zone, inclusiv de industrie si logistica si care este planuit sa fie finalizat in 2025.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: