Romania tinteste mai sus in clasamentul celor mai puternice forte militare ale lumii. Tara noastra a urcat in clasament fata de anul trecut si a ajuns pe locul 39, arata raportul anual Global Firepower.

Publicat:15.02.2020, 08:05

Armata romaneasca dispune de 70.000 de militari activi si 50.000 de rezervisti.

Fortele terestre au 943 de tancuri si 1.369 de blindate, iar cele aeriene – 26 de avioane de vanatoare, 12 de transport, 41 de antrenament si 62 de elicoptere.

Forta navala a Romaniei este compusa din 3 fregate, 4 corvete si 3 nave de patrulare.

Situatia armatelor in UE, dupa Brexit

Topul Global Firepower arata ca, in prezent, statul roman este a 11-a forta militara a Uniunii Europene si a 14-a a NATO.

La nivel european, o evolutie interesanta este ca Italia a depasit Germania in acest clasament, iar dupa Brexit, statul italian a devenit a doua putere militara a Uniunii Europene, dupa Franta.

La nivel mondial, Italia se situeaza pe pozitia a 12-a, iar Germania – pe a 13-a.

Podiumul clasamentului la nivel mondial

Podiumul clasamentului mondial Global Firepower a ramas neschimbat, fiind ocupat, in ordine, de Statele Unite, Rusia si China.

De cealalta parte, cheltuielile militare mondiale au inregistrat in 2019 cea mai mare crestere din ultimii zece ani. Este efectul unei rivalitati tot mai mari intre marile puteri si a cursei pentru noile tehnologii.

Cele mai mari doua bugete militare mondiale raman in Statele Unite si China, cu 685 de miliarde de dolari, respectiv 181. Ambele state au inregistrat o crestere semnificativa anul trecut, de 6,6 procente fiecare.

Si in Europa, cheltuielile au crescut cu 4,2%, in special pe fondul ingrijorarilor legate de Rusia.

Sursa: