Mâine francezii vor vota în primul tur al alegerilor anticipate convocate după ce Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională. Se anunță o participare record și rezultate destul de incerte, cu voturile împărțite în trei blocuri, care nu se pot pune de acord.
Miza este extrem de mare pentru că, țara ar putea primi un parlament cu majoritatea absolută de extremă dreaptă.

Publicat:29.06.2024, 18:53

Partidul de extremă dreapta și-a marit avantajul într-un sondaj publicat în ultima zi de campanie înaintea primului tur al alegerilor parlamentare de mâine. Ultimele sondaje de opinie dau formațiunii lui Marine Le Pen cu 36-37 la sută din intențiile de vot.
Pe locul doi se situează coaliția de extremă stângă a lui Melenchon cu 28 la sută. Partidul lui Macron și formațiunile de centru nu au decât 20-21 de procente din intențiile de vot.

Potrivit previziunilor, francezii ar putea primi un parlament cu majoritate absolută de extremă dreaptă sau fără o majoritate clară. Ultima opțiune va duce în continuare la instabilitate politică.

Gavin MORTIMER, ANALIST POLITIC:  „Avem aceste 3 blocuri. La moment Marine le Pen este în cursa pentru a câștiga prima rundă de alegeri, dar mai există și a doua. Dacă va câștiga, cred că țara va intra într-un haos înainte de jocurile olimpice.”

Jacques MYARD, PRIMAR ȘI DEPUTAT FRANCEZ:  „Este un suicid pentru ca cel mai probabil francezii nu vor alege partidul său ( n.red. - lui Macron) și vor alege oamenii lui Barrella și a lui Le Pen.”

Analiștii cred că decizia președintelui francez Emmanuel Macron de a convoca alegeri naționale anticipate după ce partidul său a fost zguduit de rezultatele alegerilor europene este un pariu riscant.

Dominique MOISI, EXPERT:  „Există o paralelă între Trump în America și Marine Le Pen în Franța. Este o adâncire a mișcării anti-elită în prezent și ce este fascinant este că tinerii sunt seduși  de acest argument, ca în Germania sau Italia.”  

Estimările exacte ale numărului de locuri sunt dificile, deoarece depind de rezultatele din 577 de circumscripții din Franța. Mai mult, după primul tur, rivalii lui Le Pen și Bardella se pot coaliza şi pot retrage candidaţii proprii pentru a bloca extrema dreaptă în turul doi din 7 iulie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.