Aveti grija ce postati pe retelele de socializare, pentru ca uneori efectele pot fi daunatoare.Un jurnalist olandez a demonstrat ca oricine poate sa intre intr-o videoconferinta, chiar daca este secreta si sustinuta la nivel nialt. Profitand de o gafa de securitate a unuia dintre participanti, tanarul a facut cunostinta, in direct, cu ministrii europeni ai Apararii.

Publicat:22.11.2020, 16:45

“-Cineva a intrat peste noi si trebuie sa-l oprim. Cine esti tu? Este in sistemul nostru.”

Nu era vreun oficial european care intarziase la intalnirea online, ci un jurnalist olandez. Tanarul s-a alaturat participantilor la videoconferinta dupa ce ministrul olandez al Apararii a postat din greteala pe Twitter unele date necesare pentru logare si asa a putut sa le faca cu mana, in direct, ministrilor europeni ai Apararii.

″- Salut! Ce faci?

- Eu fac bine. Tu?

- Stii ca ai intrat intr-o conferinta secreta?

- Da, da. Imi pare rau. Sunt un jurnalist din Olanda. Imi cer scuze ca v-am intrerupt conferinta. Ma voi deconecta. Va multumesc!”.

Jurnalstul a discutat cu Reprezentant UE pentru Politica Externa Josep Borrell, in timp ce ministrii se amuzau.  

“-Stii ca este o infractiune, nu

- Da, stiu, asa ca o sa ma deconectez!

-Ar fi bine sa iesi repede, pana nu vine politia.”

 Videoconferinta s-a incheiat dupa acest incident.

Daniel VERLAAN, JURNALIST OLANDEZ: ”-Ce ai vrut sa demonstrezi?

-Era o intalnire secreta, ministrii discutau informatii confidentiale care nu trebuiau sa ajunga pe maini gresite. Mai ales in posesia serviciilor secrete ale altor oameni care ar fi putut face un lucru rau daca le detineau. Daca sunt imagini personale care trebuie protejate, trebuie sa faci orice ca sa impiedici ca acest lucru sa se intample”.

Ministrii Apararii ai UE au cazut de acord ca trebuie sa investeasca in masurile de securitate. Deocamdata, nu este clar daca jurnalistul se va confrunta cu consecinte juridice. Incidentul a avut totusi un prim efect: premierul olandez a cerut guvernului sa consolideze securitatea digitala.

Mark RUTTE, PREMIERUL OLANDEZ: “Aceasta intamplare ne-a aratat cat de atent trebuie sa fim postarile pe Twitter legate de intalnirile de lucru. Ministrul Ank Bijleveld realizeaza abia acum acest lucru. Astfel de fapte ne arata cat de atenti trebuie sa fim in legatura cu securitatea cibernetica. Candva si eu postam imagini de acest fel de la intalniri, dar acesta este un avertisment clar care ne arata cat de periculoase sunt astfel de lucruri”.