Azerbadjan a inceput preluarea teritoriilor recucerite in recentul razboi de 6 saptamani din Nagorno Karabah. Armata azera a intrat astazi in prima regiune pe care Armenia a fost nevoita sa o cedeze in urma acordului de pace. Localnicii, insa, nu au vrut sa le lase nimic in urma. Ei au dat foc locuintelor inainte de a pleca definitiv. 

Publicat:20.11.2020, 17:14

Armata azera a intrat astazi in districtul Aghdam din Nagorno-Karabah. Un oras fantoma de aproape 30 de ani, unde era o baza militara. Soldatii armeni au distrus cu buldozerul si au dat foc cartierului general local, inainte de a parasi zona.

Aghdam este unul din cele patru orase care a fost retrocedat de Armenia in baza acordului de pace. Pe 25 noiembrie urmeaza sa fie returnata si regiunea Kalbahar. Si aici oamenii si-au incendiat casele inainte de a se muta definitiv.

”Sa traiesti 21 de ani aici si acum sa lasi tot si sa pleci este ... De ce Putin ne-a parasit?” 

”Eu am construit aceasta casa din temelie. Cum pot sa o las altcuiva?”

La sfarsitul razboiului din anii 1990, a avut loc exodul invers cand intreaga populatie azera a fugit din aceste regiuni. Armenia a incurajat apoi repopularea lor de catre armeni.

”Eu nu vreau sa las ceva teroristilor, care mi-au ucis fratii si surorile, si care mi-au furat casa.”

”Am ramas pe drumuri acum. Nu stim incotro sa mergem si unde sa traim. Este foarte greu.” 

”-Cand ati decis sa incendiati casa? 

-Ne-au spus ca pana diseara sa nu fie nimeni aici. Maine dimineata azerii vor veni aici sa traiasca. Lasa-i sa vina sa traiasca, daca vor putea.”

La randul sau, presedintele azer, Ilham Aliev, s-a afisat in aceasta saptamana triumfator, in haine militare, alaturi de sotia sa, vicepresedinte al tarii, in unele locuri emblematice din teritoriile recucerite.
Pe 10 noiembrie, Azerbaidjan si Armenia au semnat sub egida Rusiei un acord pentru a pune capat ostilitatilor in conflictul din Nagorno-Karabah. Documentul marcheaza o infrangere umilitoare pentru Armenia si este denuntat de opozitie, care il acuză pe prim-ministrul Nikol Pashinyan ca este un tradator si cere, pana acum fara succes, demisia sa. Azerbaidjanul a recucerit mari teritorii care se aflau sub controlul Armeniei de la inceputul anilor ‘90. Aproape 2 mii de soldati rusi au fost dislocati acolo, pentru a asigura ca beligerantii respecta incetarea focului.