Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, se va deplasa joi in China, a anuntat presedintia siriana, pentru prima sa vizita la Beijing de la declansarea, in 2011, a conflictului care i-a devastat tara, informeaza marti agentia France-Presse, citata de Agerpres, scrie hotnews.ro.

Publicat:19.09.2023, 18:33

Vizita presedintelui sirian, care va fi insotit de sotia sa, intervine „ca raspuns la o invitatie oficiala a presedintelui Xi Jinping”, a precizat presedintia siriana intr-un comunicat. Assad va fi insotit de asemenea de o delegatie politica si economica.

Potrivit publicatiei pro-guvernamentale siriene al-Watan, Assad ar urma sa asiste si la ceremonia de deschidere a Jocurilor Asiatice la Hangzhou, pe 23 septembrie.

China se numara printre aliatii Damascului si l-a sprijinit in Consiliul de Securitate al ONU, unde s-a abtinut de fiecare data in timpul votarii de rezolutii constrangatoare la adresa Damascului.

Responsabili chinezi s-au deplasat de mai multe ori in Siria pentru intrevederi cu omologii lor la Damasc, in timpul perioadei de conflict sangeros, insa vizita lui Assad in China este prima a unui presedinte sirian din 2004 incoace.

De asemenea, aceasta va fi a treia vizita a lui Bashar al-Assad intr-o tara non-araba dupa 2011. Pana acum, el s-a deplasat doar in Rusia si in Iran, cei doi mari aliati ai puterii de la Damasc.

Vizita lui Bashar al-Assad intervine in conditiile in care el a initiat in 2023 o apropiere diplomatica cu numeroase tari arabe, dupa ani de izolare de la inceputul razboiului.

Normalizarea acestor relatii a dus la revenirea Damascului in cadrul Ligii Arabe si la participarea presedintelui sirian la summitul arab de la Jeddah, in Arabia Saudita, in mai.

Aceasta apropiere a intervenit si pe fondul reconcilierii dintre Teheran si Riad, doua mari puteri regionale, dupa sapte ani de ruptura, care si-au restabilit in martie relatiile in cadrul unui acord incheiat sub egida Chinei.