Numarul zilelor extrem de calde din fiecare an cand temperatura atinge pragul de 50 de grade Celsius sau poate chiar mai mult s-a dublat incepand cu anii ‘80. In prezent, aceste fenomene meteorologice extreme s-au multiplicat in mai multe zone ale lumii decat inainte, ceea ce sugereaza provocari fara precedent pentru sanatatea umana si pentru modul in care traim, dupa cum constata o analiza BBC News

Publicat:15.09.2021, 08:34

Din 1980 si pana in prezent, numarul zilelor in care s-au inregistrat temperaturi de peste 50 de grade celsius a crescut in fiecare deceniu. In medie, intre 1980 si 2009, temperaturile au trecut de 50 de grade Celsius aproximativ 14 zile pe an.

Ulterior, numarul zilelor in care s-au inregistrat temperaturi de peste 50 de grade Celsius a crescut la 26 de zile pe an intre 2010 si 2019. In aceeasi perioada, temperaturile de peste 45 de grade Celsius au fost inregistrate in medie inca doua saptamani pe an, separat de masuratorile pentru temperaturile care au ajuns la 50 de grade Celsius. 

„Cresterea poate fi atribuita 100% arderii combustibililor fosili”, a transmis dr. Friederike Otto, director asociat al Institutului de schimbare a mediului din cadrul Universitatii Oxford.

Mai multe locuri de pe Terra inregistreaza acum temperaturi de peste 50 de grade Celsius

 

Pe masura ce intreaga lume se incalzeste, temperaturile extreme devin din ce in ce mai probabile. Daca la inceputul anilor ‘80 existau aproximativ 150 de locuri de pe pamant unde temperaturile ajungeau la pragul de 50 de grade Celsius, in ultimii patru ani astfel de temperaturi au fost inregistrate in aproape 500 de locuri. 

Captura de ecran din 2021.09.14 la 15.29.42

Locurile de pe Terra unde temperatura ajungea la peste 50 de grade Celsius in 1980. Captura foto: BBC News

Temperaturile ridicate pot fi mortale pentru oameni si pot afecta foarte grav natura, putand cauza in acelasi timp probleme majore cladirilor, drumurilor si sistemelor electrice. Temperaturile de peste 50 de grade Celsius au loc predominant in regiunile Orientului Mijlociu si in regiunile din Golf.

Captura de ecran din 2021.09.14 la 15.29.06

Locurile de pe Terra unde temperatura ajungea la peste 50 de grade Celsius. Graficul arata numarul aproximativ al acestor locuri, dar si fluxul de inmultire si reducere a acestora. Captura foto: BBC News

Dupa ce s-au inregistrat in aceasta vara temperaturi record de 48,8 grade Celsius in Italia si 49,6 grade Celsius in Canada, oamenii de stiinta au avertizat ca zile cu peste 50 de grade Celsius se vor intampla si in alte parti ale lumii, cu exceptia cazului in care se vor reduce emisiile de combustibili fosili.

„Trebuie sa actionam rapid. Cu cat reducem mai repede emisiile, cu atat vom fi mai bine cu totii”, a declarat dr. Sihan Li, cercetator in domeniul climei la Scoala de Geografie si Mediu de la Universitatea Oxford.

Acesta a mai avertizat ca „daca se va continua cu degajarea emisiilor poluante in atmosfera si cu lipsa de actiune, nu numai ca evenimentele meteo extreme, care implica temperaturi foarte ridicate, vor deveni mai severe si mai frecvente, dar si raspunsul de urgenta si recuperarea vor deveni mai dificile".

Analiza BBC News a mai constatat ca, in ultimul deceniu, temperaturile maxime au crescut cu 0,5 grade Celsius, comparativ cu media pe termen lung care cuprinde perioada de la anul 1980 pana la anul 2009.

Dar aceste cresteri nu au fost resimtite in mod egal in intreaga lume: Europa de Est, Africa de Sud si Brazilia au inregistrat o crestere a temperaturilor maxime cu peste un grad Celsius, iar unele parti din Arctica si Orientul Mijlociu au inregistrat cresteri de peste 2 grade Celsius.

La conferinta ONU privind schimbarile climatice din 2021, cunoscuta si sub numele de COP26, care se va desfasura intre 1 si 12 noiembrie in orasul Glasgow, oamenii de stiinta vor actiuni urgente pentru ameliorarea problemelor de mediu. Se asteapta ca in cadrul acestui eveniment, guvernele sa se angajeze la noi reduceri ale emisiilor de dioxid de carbon, cu scopul de a limita cresterile globale ale temperaturii.

Impactul temperaturilor extrem de calde

Aproximativ 1,2 miliarde de oameni din intreaga lume s-ar putea confrunta cu conditii de stres termic pana in anul 2100, daca nivelurile actuale de incalzire a planetei continua sa creasca, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Rutgers din SUA si publicat anul trecut. Numarul atat de mare de persoane afectate de temperaturi caniculare ar fi de cel putin patru ori mai mult decat numarul de persoane afectate in prezent de temperaturile foarte ridicate.

Oamenii se confrunta, de asemenea, cu alegeri dificile pe masura ce mediul din jurul lor se schimba, deoarece caldura extrema creste probabilitatea aparitiei episoadelor din ce in ce mai frecvente de seceta si incendii de vegetatie. Totodata, oamenii de stiinta considera ca schimbarile climatice determina in buna parte desertificarea multor zone de pe glob.

Kazem Al Kaabi, un fermier dintr-un sat din centrul Irakului, care cultiva cereale, in special grau, a transmis ca pamantul pe care il cultiva de ani de zile a fost candva suficient de fertil pentru a-l sustine pe el si pe vecinii sai, dar a devenit treptat uscat si sterp.

„Tot acest pamant era verde, insa acel peisaj a disparut. Acum este totul un desert din cauza secetei", a spus Kazem Al Kaabi, care a mai declarat ca aproape toti oamenii din satul sau s-au mutat pentru a cauta de lucru in alte provincii ale tarii.

„Mi-am pierdut fratele, prietenii dragi si vecinii loiali, alaturi de care impartaseam totul, chiar si rasul meu. Acum nu mai impart nimic cu nimeni. Sunt doar fata in fata cu acest pamant gol", a mai punctat Kazem Al Kaabi.

seceta incalzire globala desert soare puternic schimbari climatice

Acordul de la Paris vizeaza mentinerea incalzirii planetei sub nivelul de +2 grade Celsius si, daca e posibil, la +1,5 grade, comparativ cu epoca preindustriala. Celsius. Sursa foto: Profimedia Images

Metodologia pentru masurarea temperaturilor de peste 50 de grade Celsius

Rapoartele privind temperaturile record provin de obicei din masuratori efectuate la o statie meteo individuala, dar datele pe care le-au studiat jurnalistii de la BBC News reprezinta suprafete mai mari decat cele acoperite de o singura statie.

De exemplu, Parcul National Death Valley din sudul Californiei este unul dintre cele mai fierbinti locuri de pe Pamant. Temperaturile din anumite parti ale parcului depasesc in mod regulat 50 de grade Celsius in timpul verii. Dar atunci cand se creeaza o medie a temperaturilor maxime inregistrate pe o zona mai larga, folosindu-se mai multe surse diferite de masurare, se ajunge la un nivel sub 50 de grade Celsius.

Informatiile folosite de BBC News pentru analiza sa au fost extrase din baza de date globala ERA5 de inalta rezolutie, unde se regasesc temperaturile maxime zilnice masurate de Serviciul de schimbari climatice Copernicus, unul dintre cele sase servicii tematice furnizate de Programul Copernicus al Uniunii Europene. Datele de aici sunt adesea folosite pentru a studia tendintele climatice globale.

ERA5 combina observatiile meteo actuale din mai multe surse, cum ar fi statiile de masurare a temperaturii si satelitii, cu datele din modelele moderne de prognoza meteorologica.

Procesul completeaza golurile create de acoperirea insuficienta a statiilor de masurare in multe parti ale lumii si ajuta la intelegerea schimbarile climatice.

Folosind temperatura maxima inregistrata fiecare zi din anul 1980 si pana la sfarsitul anului 2020, jurnalistii BBC au identificat cat de des temperaturile au depasit 50 de grade Celsius.

Dupa aceea a fost numarat numarul de zile si locatii unde s-au inregistrat temperaturi maxime de 50 de grade Celsius sau mai mult, pentru a se determina tendinta in timp.

Pasul urmator a constat in calcularea diferentei dintre temperatura maxima medie pe uscat si pe mare pentru ultimul deceniu, adica perioada cuprinsa intre 2010 si 2019, comparativ cu cei 30 de ani anteriori, adica perioada cuprinsa intre 1980 si 2009.

Sursa: