Un bebelus dat unui soldat peste zidul aeroportului in haosul evacuarii americane din Afganistan, in 19 august, a fost gasit si a ajuns la rudele sale, sambata, la Kabul, relateaza Reuters.

Publicat:09.01.2022, 09:54

Bebelusul, Sohail Ahmadi, avea doar doua luni cand a disparut pe 19 august, in timp ce mii de oameni se grabeau sa paraseasca Afganistanul cazut in mainile talibanilor.

In urma unui reportaj exclusiv publicat de Reuters in noiembrie cu fotografiile sale, bebelusul a fost localizat in Kabul, unde un sofer de taxi in varsta de 29 de ani pe nume Hamid Safi l-a gasit in aeroport si l-a luat acasa pentru a-l creste ca fiind al sau.

Dupa mai mult de sapte saptamani de negocieri si rugaminti si, in cele din urma, dupa o scurta retinere de catre politia talibana, Safi a redat copilul bunicului sau si altor rude aflate inca in Kabul. Acestia au declarat ca vor incerca acum sa il trimita alaturi de parintii si fratii sai, care au fost evacuati in urma cu cateva luni in Statele Unite.

In timpul evacuarii afgane tumultoase din timpul verii, Mirza Ali Ahmadi - tatal baiatului, care a lucrat ca agent de securitate la ambasada SUA - si sotia sa Suraya s-au temut ca fiul lor va fi strivit in multime in timp ce se apropiau de portile aeroportului in drum spre un zbor spre Statele Unite.

Ahmadi a declarat pentru Reuters, la inceputul lunii noiembrie, ca in acea zi, in disperarea sa, l-a dat pe Sohail peste zidul aeroportului unui soldat in uniforma despre care credea ca este american, asteptandu-se sa reuseasca sa parcurga cei 5 metri ramasi pana la intrare pentru a-l primi inapoi. Chiar in acel moment, fortele talibane au impins multimea inapoi si avea sa treaca inca o jumatate de ora pana cand Ahmadi, sotia sa si ceilalti patru copii ai lor au reusit sa intre.

Dar copilul nu mai era de gasit nicaieri. Ahmadi a spus ca si-a cautat cu disperare fiul in interiorul aeroportului si ca oficialii i-au spus ca probabil a fost scos din tara separat si va fi gasit mai tarziu.

Restul familiei a ajuns in cele din urma la o baza militara din Texas. Timp de luni de zile nu au stiut unde se afla fiul lor.

Cazul arata situatia dificila a multor parinti despartiti de copiii lor in timpul efortului grabit de evacuare si retragere a fortelor americane din tara dupa un razboi de 20 de ani.

In lipsa unei ambasade americane in Afganistan si cu organizatii internationale suprasolicitate, refugiatii afgani au avut dificultati in a obtine raspunsuri cu privire la calendarul sau posibilitatea unor reunificari complexe precum aceasta.

In aceeasi zi in care Ahmadi si familia sa au fost despartiti de copilul lor, Safi s-a strecurat prin portile aeroportului din Kabul dupa ce a dus cu masina familia fratelui sau, care trebuia de asemenea sa fie evacuata.

Safi a spus ca l-a gasit pe Sohail singur si plangand pe jos. Dupa ce a spus ca a incercat fara succes sa-i gaseasca pe parintii bebelusului, a decis sa ia copilul acasa la sotia si copiii sai. Safi are si el trei fiice si a spus ca cea mai mare dorinta a mamei sale inainte de a muri a fost ca el sa aiba un fiu.

In acel moment, el a decis: "Voi pastra acest copil. Daca familia lui va fi gasita, il voi da lor. Daca nu, il voi creste singur", a declarat el pentru Reuters intr-un interviu acordat la sfarsitul lunii noiembrie.

Safi a declarat pentru Reuters ca l-a dus la medic pentru un control dupa ce a fost gasit si ca l-a integrat pe copil in familia sa. L-a numit Mohammad Abed si a postat fotografii cu toti copiii impreuna pe pagina sa de Facebook.

Dupa ce a aparut articolul Reuters despre copilul disparut, unii dintre vecinii lui Safi - care observasera intoarcerea lui Safi de la aeroport cu cateva luni inainte cu un bebelus - au recunoscut fotografiile si au postat comentarii despre locul unde se afla acesta.

Ahmadi le-a cerut rudelor sale aflate inca in Afganistan, inclusiv socrului sau Mohammad Qasem Razawi, in varsta de 67 de ani, care locuieste in provincia nord-estica Badakhshan, sa il caute pe Safi si sa il roage sa il returneze pe Sohail familiei.

Razawi a declarat ca a calatorit doua zile si doua nopti pana in capitala, aducand cadouri - inclusiv o oaie sacrificata, cateva kilograme de nuci si haine - pentru Safi si familia sa.

Dar Safi a refuzat sa il dea pe Sohail, insistand ca si el dorea sa fie evacuat din Afganistan impreuna cu familia sa. Fratele lui Safi, care a fost evacuat in California, a declarat ca Safi si familia sa nu au nicio cerere de intrare in SUA in curs de solutionare.

Familia bebelusului a cerut ajutorul Crucii Rosii, care are misiunea declarata de a ajuta la regasirea persoanelor separate de crize internationale, dar a declarat ca a primit putine informatii de la organizatie. Un purtator de cuvant al Crucii Rosii a declarat ca aceasta nu comenteaza cazuri individuale.

In cele din urma, dupa ce au simtit ca nu mai aveau alte optiuni, Razawi a contactat politia talibana locala pentru a raporta o rapire. Safi a declarat pentru Reuters ca a negat acuzatiile aduse politiei si a spus ca avea grija de copil, nu ca l-a rapit.

Plangerea a fost investigata si respinsa, iar comandantul politiei locale a declarat pentru Reuters ca a ajutat la aranjarea unei intelegeri, care a inclus un acord semnat cu amprentele degetului mare de ambele parti. Razawi a declarat ca familia copilului a fost de acord, in cele din urma, sa il despagubeasca pe Safi cu aproximativ 100.000 de afgani (950 de dolari) pentru cheltuielile suportate pentru ingrijirea copilului timp de cinci luni.

In prezenta politiei si cu multe lacrimi, bebelusul a fost in cele din urma returnat rudelor sale. Parintii copilului au declarat pentru Reuters ca au fost foarte fericiti, deoarece au putut vedea cu ochii lor reintalnirea pe internet.

Acum, Ahmadi, sotia sa si ceilalti copii, care la inceputul lunii decembrie au reusit sa se mute de la baza militara si sa se reinstaleze intr-un apartament din Michigan, spera ca Sohail sa fie adus in curand in Statele Unite.

Sursa: