Bilantul victimelor inundatiilor devastatoare din orasul Derna, situat pe coasta de est a Libiei, a crescut la cel putin 11.300 de morti, potrivit unui raport al ONU in timp ce eforturile de cautare continua. Aproximativ 10 mii de oameni sunt inca disparuti. Intre timp autoritatile libiene au anuntat demararea unei anchete cu privire la cauzele prabusirii a doua baraje, care au provocat inundatiile catastrofale.

Publicat:18.09.2023, 23:49

Derna, epicentrul dezastrului, a fost impartita in doua dupa ce apele au maturat cartiere intregi. Imaginile filmate cu o drona arata amploarea distrugerilor.

Inainte de tragedie, Derna avea o populatie de aproximativ 100 de mii de locuitori. Pana in prezent, peste 11 mii de oameni au fost confirmati decedati. Cadavrele multora dintre ei au fost gasite intr-o mizerie de noroi si moloz sub cladiri prabusite. Un numar imens de oameni a fost dus de curentii de apa in mare, iar mai tarziu cadavrele lor au fost spalate pe tarm. 

Aproximativ 20 mii de oameni sunt inca disparuti. Echipele de cautare libiene si salvatorii straini ii cauta.

„Este pentru prima data cand vedem un asemenea dezastru, ca dupa un tsunami. Nivelul apei a ajuns la 15 metri in 15 minute.” 

Disperati oamenii sapa in moloz cu mainile goale pentru a recupera cadavrele rudelor.

„Nu exista niciun ajutor, nimeni nu vine aici de la Guvern. Stau ingropati aici de 5 zile.”

„Nimanui nu-i pasa ca rudele noastre sunt ingropate aici in acest moloz. Va rog se ne ajutati si sa ne sprijiniti. Am suferit destul.”

Atat organizatiile locale, cat si cele internationale avertizeaza asupra posibilelor epidemii. Autoritatile libiene au anuntat demararea unei anchete cu privire la cauzele prabusirii a doua baraje. Se stie ca au fost construite in anii 1970, iar rimarul orasului a recunoscut ca structurile nu au fost intretinute corespunzator din 2002. Unii climatologi atrag insa atentia asupra faptului ca cantitatea de precipitatii din zona a fost cu mult mai mare decat in mod normal, incat barajele, chiar si in stare perfecta, nu at fi putut face fata unei astfel de incarcaturi.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.