Procurorii bulgari au cerut Rusiei sa extradeze 3 ofiteri ai GRU, Directoratul Principal de Informatii al fortelor armate ruse, acuzati in Bulgaria de otravirea cu Noviciok a comerciantului de arme Emilian Ghebrev, a fiului sau si a directorului pentru productie a companiei de armament Emco, anunta Euractiv, scrie hotnews.ro.

Publicat:21.11.2023, 17:04

Cererea a fost formulata de Parchetul de la Sofia ca parte a dosarului de tentativa de omor instrumentat de procurorul general interimar Borislav Sarafov, numit in functie in luna iunie a acestui an. Sarafov a preluat cazul dupa demiterea lui Ivan Ghesev, puternicul procuror general al Bulgariei care a fost acuzat timp de ani de zile ca a inchis ochii fata de coruptia la nivel inalt si s-a implicat in lupte politice.

Cei 3 agenti ai GRU pe care Bulgaria ii cerceteaza se numesc Serghei Fedotov, Gheorghi Gorskov si Serghei Pavlov. Fedotov este de asemenea suspectat ca a fost implicat in otravirea lui Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia in Marea Britanie in 2018.

Identitatile celor 3 au fost dezvaluite pentru prima oara de jurnalistii site-ului de investigatii Bellingcat in timp ce urmareau firul otravirii lui Serghei Skripal, un fost agent dublu rus care a fugit in Marea Britanie.

Cazul otravirii omului de afaceri bulgar Emilian Ghebrev

In timpul unei receptii organizate la Sofia pe 28 aprilie 2015 Emilian Ghebrev a intrat in coma dupa ce a fost victima unei otraviri careia i-a supravietuit.

Bulgaria a emis un mandat de arestare international fata de cei 3 suspecti inca din ianuarie 2020, cand i-a pus oficial sub acuzare, insa la momentul respectiv nu a dezvaluit in public identitatea lor.

„Punerea sub acuzare a fost pronuntata pentru trei cetateni rusi pentru tentativa de ucidere premeditata”, a anuntat Parchetul de la Sofia atunci.

Procurorii bulgari afirma acum ca otravirea lui Ghebrev, a fiului sau si a directorului companiei de armament Emco detinuta de Gebrev a avut loc dupa ce portierele masinii omului de afaceri au fost manjite cu otrava. La fel ca in cazul otravirii lui Skripal si a disidentului Alexei Navalnii, cei 3 bulgari au fost otraviti cu agentul neurotoxic Noviciok.

In acelasi timp, alti 6 ofiteri de informatii ai Rusiei sunt acuzati in Bulgaria de 4 explozii care au avut loc la depozite militare din tara in ultimii 12 ani, desi se crede ca numarul lor real este mai mare.

Depozitele contineau munitii si echipamente militare ce urmau sa fie trimise in Georgia si Ucraina.

Euractiv aminteste insa ca ultima mutare a procurorilor bulgari privind extradarea agentilor de informatii ai GRU este mai degraba o chestiune protocolara, intrucat Constitutia Rusiei interzice extradarea cetatenilor rusi, indiferent de crimele de care sunt acuzati in strainatate.