Dubaiul este intr-o continua schimbare. De la un an la altul, metropola care atrage numerosi turisti, are o infrastructura tot mai dezvoltata. Mai nou, printre palmieri si-a facut aparitia un asa-zis “cartier al viitorului”.

Publicat:16.11.2019, 16:36

Vilele construite folosesc numai energie solara, iar facturile proprietarilor sunt mai mici cu aproape 50% fata de restul locuitorilor din alte zone ale Dubaiului.

Un cartier exclusivist din Dubai a fost botezat Orasul Sustenabil. Are 500 de vile, un mall, o scoala si mai multe ferme agricole. Cei care au pus la punct proiectul au avut un singur scop: sa fie cat mai putin daunator mediului inconjurator. Pentru acest lucru, investitiile s-au ridicat la 350 de milioane de dolari.

Faris Saeed, initiatorul proiectului: „Zona climatica a Dubaiului, sau mai bine zis a tuturor tarilor din Golf, este una dintre cele mai dificile din lume. Asa ca am vrut sa realizam aceasta provocare, deoarece credem ca daca suntem capabili sa o realizam in Dubai, o putem face oriunde in lume, in functie de zona climatica in care ne aflam. Aici temperatura este atat de mare si avem mai putine resurse pentru materiale de constructie, mai putine resurse de apa. Deci, a fost o provocare, dar am depasit-o.”

Proiectul a inceput in 2014, iar primii locatari s-au mutat aici un an mai tarziu. Acum este ocupat in proportie de 90%. Mai exact, 2.700 de persoane locuiesc aici.

Nick Watson, rezident: „Cand ne-am mutat aici, primul lucru pe care l-am primit de la cei care administreaza aceasta zona au fost niste pubele pentru reciclare doar pentru casa noastra. Chiar daca e ceva infim, e benefic. Reciclam totul. O faceam si inainte, dar nu la acest nivel. Avem patru pubele in total. Separam totul si curatam totul.”

Toate vilele sunt orientate spre nord, intregul cartier este luminat cu LED-uri, pe acoperisuri exista numai panouri solare si, in plus, pentru toate cladirile s-a folosit la exterior o vopsea care reflecta razele ultraviolete.

Yazan Shaalan, Farm General Manager: „Folosim electricitate in interiorul solariilor de la panoul solar de afara. Deci, energia electrica este gratuita, iar apa folosita pentru racire este apa reciclata. Deci, totul in interiorul solariilor este suta la suta ecologic.”

Proiectul este intr-o continua dezvoltare si, pe viitor, autoritatile au de gand sa il transforme in primul cartier din Emiratele Arabe Unite care functioneaza doar pe baza energiei pe care o produce.

Sursa: