Rusia ar putea lansa un atac in orice moment asupra Ucrainei, a declarat, marti, purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Jen Psaki, care a evocat o "situatie extrem de periculoasa in acest moment", relateaza Reuters.

Publicat:18.01.2022, 22:23

"Suntem intr-un stadiu in care Rusia poate lansa in orice moment un atac in Ucraina", a apreciat Psaki, avertizand ca "nicio optiune nu este exclusa de partea americana pentru a raspunde unui astfel de atac", intrebata in special despre posibilitatea excluderii Rusiei din "Swift", un circuit securizat de viramente bancare internationale.

Secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa saptamana aceasta la Kiev, dupa ce discutiile cu Rusia s-au incheiat saptamana trecuta fara niciun rezultat, pe fondul ingrijorarilor SUA si altor tari occidentale ca Moscova ar putea sa invadeze din nou Ucraina.

Seful diplomatiei americane se va intalni cu omologul sau rus Serghei Lavrov vineri la Geneva, cu scopul de a cauta o "portita de iesire diplomatica" din criza dintre Rusia si Ucraina, a anuntat marti o responsabila din Departamentul de Stat, citata de AFP.

"Secretarul de stat este implicat 150% pentru a cauta o portita de iesire diplomatica si este intr-adevar ceea ce motiveaza" intalnirea cu ministrul de externe rus, a indicat aceasta sub rezerva anonimatului.

Secretarul de stat american se va deplasa apoi la Berlin pentru discutii cu Regatul Unit, Franta si Germania cu privire la Ucraina, Occidentul avertizand Rusia ca s-ar expune la grave consecinte in caz de invadare a teritoriului ucrainean, mai scriu sursele citate de Agerprs.

In plus fata de sanctiunile economice, "noi vom furniza echipament defensiv suplimentar ucrainenilor", in cazul unei invazii, a precizat responsabila din Departamentul de Stat.

Sursa: