Imaginile din satelit si o inregistrare video ofera o rara ocazie de a ne face o idee despre decesele suferite pe frontul din Ucraina de grupul rus de mercenari Wagner, transmite stirileprotv.ro

Publicat:25.01.2023, 18:06

Un cimitir folosit de grupul de mercenari Wagner a crescut rapid in dimensiuni in ultimele cateva luni, potrivit unor marturii si a unei analize realizate de The New York Times asupra imaginilor din satelit si a unor inregistrari video. Extinderea cimitirului este o dovada vizuala clara care arata impactul pe care il are asupra mercenarilor de la Wagner invazia din Ucraina.

Cresterea numarului de morminte coincide cu o ofensiva sangeroasa a soldatilor si mercenarilor rusi pentru a castiga teren in estul Ucrainei. Guvernul SUA sustine ca victimele din gruparea Wagner pe campul de lupta sunt de ordinul miilor si ca 90% dintre acestea au fost recrutati pentru a lupta in schimbul eliberarii din inchisoare, presupunand ca vor supravietui.

O imagine prin satelit capturata pe 24 ianuarie arata aproximativ 170 de noi locuri de inmormantare in cimitirul cunoscut pentru gazduirea mercenarilor Wagner, un numar care duce cimitirul la o dimensiune de aproape sapte ori mai mare decat in imaginile din urma cu doar doua luni.

Multi mercenari Wagner morti in Ucraina sunt incinerati

Cimitirul lui Wagner este o completare recenta la infrastructura sa in crestere din Rusia, unde incearca sa se pozitioneze ca o forta de lupta superioara fata de armata rusa. Existenta mormintelor, in apropierea centrului primar de antrenament al grupului din satul Molkin, aflat in sud-estul Rusiei, a fost facuta publica pentru prima data in decembrie de Vitali Wotanovski, un activist si fost ofiter al Fortelor Aeriene Ruse.

Wotanovski, in varsta de 51 de ani, a declarat pentru The Times ca viziteaza cimitire pentru a documenta cazurile de rusi care au fost ucisi in timp ce luptau in Ucraina. Locatia cimitirului ar fi ramas necunoscuta daca localnicii nu l-ar fi informat ca zona era folosita pentru a ingropa cadavrele nerevendicate ale luptatorilor Wagner. Pe parcursul mai multor vizite, el a fotografiat un numar tot mai mare de semne funerare si le-a incarcat pe canalul sau Telegram.

„Scopul nostru este sa le aratam oamenilor ca razboiul duce la morti si nu este undeva departe sau la televizor, ci este aici, langa noi”, a spus Wotanovski.

S-ar putea sa fie chiar mai multi morti decat ceea ce se poate vedea. Activistul a mentionat ca localnicii i-au spus ca multi luptatori au fost, cel mai probabil, incinerati.

De ani de zile, mercenarii lui Wagner au pastrat un profil scazut in timp ce opereaza in strainatate in tari precum Siria, Libia si Republica Centrafricana. Organizatiile Natiunilor Unite si pentru drepturile omului acuza grupul ca vizeaza civili si ca efectueaza executii in masa.

O noua politica rusa a eroificarii: ”de ce sa te tii de aceasta viata, cand poti sa mori atat de eroic”

Dar de la inceputul razboiului din Ucraina, grupul si-a extins prezenta publica cu videoclipuri promotionale si promovarea propriei sale priceperi in lupta - o mare parte din aceasta, condusa de interfata publica a grupului, Evgheni Prigojin.

Intr-un videoclip aparut in septembrie anul trecut, Prigojin a facut aluzie la existenta cimitirului in timp ce recruta detinuti din sistemul penitenciar al Rusiei, promitand ca va avea grija de ramasitele lor daca vor muri in lupta.

”Pentru cei care nu stiu unde vor sa fie ingropati, ii ingropam langa capela PMC Wagner”, a spus el.

La zece zile dupa ce Wotanovski a dezvaluit locatia cimitirului, mai multe videoclipuri au fost publicate de institutiile de presa pro-Kremlin care il arata pe Evgheni Prigojin depunand flori la un mormant. De asemenea, sunt vizibile siruri de morminte proaspat sapate, fiecare impodobita cu coroane in forma si culorile grupului Wagner.

”Lucreaza mult la eroificare – acum este un fel de politica rusa: de ce sa te tii de aceasta viata, cand poti muri atat de eroic”, a spus Olga Romanova, fondatorul Russia Behind Bars, o organizatie de caritate care ajuta condamnatii si familiile lor. „Moartea nu este ingrozitoare. Ceea ce este ingrozitor este opusul: sa nu mori pentru Patria Mama”, explica Olga.

Imaginile ofera, de asemenea, indicii despre cine a luptat si a murit pentru gruparea Wagner in ultimele luni. Cel putin 16 dintre numele si datele de nastere vazute pe insemnele funerare au aparut in bazele de date online ale persoanelor condamnate pentru crime in Rusia. Multi au murit probabil in luptele din jurul oraselor ucrainene Bakhmut si Soledar, unde mercenarii si armata rusa au suferit pierderi grele in ultimele patru luni.

Casa Alba a desemnat Wagner drept grupare criminala

Intr-un alt videoclip, Prigojin a vizitat capela Wagner, la aproximativ 13 kilometri de cimitir. Imaginile arata cum gruparea de mercenari glorifica modurile in care armata oficiala a unei tari si-ar putea aminti propriii morti de razboi, cu monumente marete si picturi murale pe terenuri bine ingrijite.

De asemenea, sunt prezente siruri de pereti negri care contin compartimente specifice modului in care sunt ingropate ramasitele incinerate. Fiecare compartiment are un numar de identificare si un afisaj al distinctiilor de lupta ale defunctului.

The Times a identificat 21 de pereti in total la capela, fiecare continand 42 de compartimente, ceea ce sugereaza ca sute de luptatori Wagner decedati sunt fie ingropati, fie, cel putin, comemorati la capela. Nu este clar daca toti acesti luptatori au fost ucisi in Ucraina sau in alta parte, dar filmarea ofera inca o privire rara despre amploarea pierderilor grupului Wagner.

Casa Alba a desemnat gruparea Wagner drept organizatie criminala transnationala. Grupul este deja sub sanctiunile SUA, dar aceasta noua masura ar impiedica, partial, americanii sa furnizeze bani, bunuri sau servicii companiei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.