Ani la rand, Bulgaria a ocupat ultimul loc in clasamentul Transparency International pentru coruptie si libertatea presei. Multi invinuiesc un singur om pentru asta: pe premierul Boiko Borisov. De ceva vreme, mii de bulgari ies in strada, nemultumiti si furiosi. Il acuza pe Borisov de coruptie si deturnare de fonduri europene. Premierul a trecut la limita peste o motiune de cenzura si refuza sa demisioneze.

Publicat:02.08.2020, 19:15

Proletina Zlatanova s-a saturat. A avut de-a face cu nepotismul si coruptia. Vrea limite pentru influenta oligarhilor in tara, asa ca s-a alaturat protestelor din capitala Sofia, unde se cere demisia lui Borisov. Urmariti un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 si Deutsche Welle. Emisiunea e difuzata vinerea la ora 23:30 si in reluare sambata de la ora 19:30.

aceeasi zi

De cateva saptamani sunt proteste in capitala Sofia si in marile orase. Zeci de mii de oameni au iesit in strada si cer guvernului sa demisioneze. Manifestantii ii acuza pe politicieni ca sunt prea toleranti cu oligarhii, motiv pentru care coruptia a devenit endemica in randul functionarilor si membrilor Executivului.

Proletina Zlatanova si sotul ei, Mahmud, ies in strada in fiecare zi, indiferent de vreme.

 

„Am venit si astazi, chiar daca ploua, pentru ca simtim ca trebuie sa facem asta. Suntem dintr-o familie care a suferit mult din cauza a ceea ce se intampla in tara: coruptie, dispret fata de lege. Am datoria sa fiu aici pentru viitorul copilului meu”, spune femeia.

Monedele de aur din sertar

Tatal Proletinei are o companie care produce ascensoare. Femeia povesteste ca, la un moment dat, un avocat influent, ajutat de un procuror, a incercat sa-i ia afacerea. Insa tatal sau nu a cedat presiunii si a facut publica situatia cu care se confrunta. Apoi a fugit din tara. De atunci, familia sustine ca a fost hartuita continuu.

O unitate speciala a politiei a venit sa-i perchezitioneze casa. Proletina spune ca oamenii legii ar fi descoperit intr-un sertar monede de aur, insa banii nu fusesera acolo pana in ziua respectiva.

O camera de supraveghere a inregistrat perchezitiile. Proletina a sosit insa mai tarziu.

Femeia arata sertarul unde s-ar fi gasit monedele: „Primul lucru pe care l-am facut a fost sa deschid sertarul. Nu am atins nimic. In sertarul acela tineam doar haine si un dosar cu facturi. Dar, cumva, au scos de acolo o punguta cu monede realizate dintr-un metal galben - fusese asezata deasupra - si mi-au spus: Uite ce am gasit!”, povesteste Proletina Zlatanova.

Femeia pastreaza legatura cu tatal ei, care se ascunde undeva in vestul Europei. Inca mai pot vorbi la telefon, dar politia i-a confiscat laptopul.

- Buna, tata, ce faci?

- Mi-e greu, foarte greu. Stii cum ma privesc oamenii aici? Cu parere de rau! Odata ce criza coronavirusului se va termina, trei milioane de bulgari vor fugi in vestul Europei. Vor mai ramane in tara doar politia, procurorii si avocatii, ii spune tatal.

Miliardarul care si-a luat plaja pentru el

Protestele au izbucnit pe 9 iulie, la malul Marii Negre. Manifestantii s-au adunat in fata vilei miliardarului si fostului politician Ahmet Dogan, despre care se spune ca are legaturi stranse cu guvernul. Politia a incercat sa opreasca demonstratia, dar multimea a reusit sa ajunga pe plaja publica, luata ilegal de Dogan. Multi bulgari sunt indignati de privilegiile pe care le au oligarhii.

Jurnalistul Iavor Siderov vorbeste despre un moment de cotitura pentru societatea bulgara.

„Bulgarii stiu foarte bine despre ce este vorba. Coruptia e atat de raspandita aici, in Bulgaria, s-a infiltrat peste tot si acum domina sistemul politic, economia si societatea. Tinerii au fost intotdeauna pasivi cand a venit vorba despre politica, dar, acum, lucrurile au mers prea departe. Nu mai pot ignora ce se intampla”, spune Siderov.

Parlamentar al puterii: Protestatarii sunt dusmani ai tarii!

Parlamentarul Toma Bikov, membru al partidului de guvernare GERB, nu e de acord cu demisia Executivului si ii considera pe unii dintre manifestanti ca fiind dusmani ai tarii.

„Din pacate, oamenii care se alatura demonstratiilor nu sunt, in mod evident, interesati nici de viitorul democratiei, nici de justitie si nici de libertate”, considera Toma Bikov.

Protestatarii, insa, raman de neclintit. Ei spun ca nu vor ceda pana cand nu le vor fi indeplinite revendicarile.

„Vom face greva generala! Cat timp cei care ne conduc nu demisioneaza, protestele nu vor inceta! Vom face tot ce ne sta in putinta sa ne cream un nou viitor - si vom continua pana vom reusi!”, spune un manifestant.

Si Proletina spera ca guvernul premierului Boiko Borissov nu va mai rezista mult. „El spune ca nu demisioneaza, pentru ca nu exista alternativa. Dar eu cred ca exista alternativa pentru Bulgaria”, este de parere Proletina.

Femeia se teme ca tatal ei nu se va putea intoarce in Bulgaria pana cand tara nu va avea un nou guvern. Habar nu are cand o sa-l revada.

Sursa: Digi24.ro