Harry si Meghan au castigat prima batalie, spun comentatorii, dupa consiliul de familie convocat de regina Elisabeta a-II-a.

Publicat:14.01.2020, 20:43

Suverana a anuntat ca respecta dorinta ducilor de Sussex de a renunta la rolurile lor de membri de rang inalt ai familiei regale britanice, desi ar fi preferat sa nu se intample asta.

Pe de alta parte, jurnalistii britanici au ajuns la concluzia ca printul Harry si sotia lui au premeditat totul, primul indiciu fiind faptul ca au preferat ca fiul lor Archie sa nu aiba titlu nobiliar.

Ce s-a intamplat in spatele usilor inchise la “summit-ul de criza” de la resedinta regala din Sandringham?

Regina ar fi tinut sa vorbeasca intre patru ochi cu nepotul ei, printul Harry, inainte ca la discutii sa se alature William, fratele sau si Charles, tatal lor.

Potrivit Daily Mail, s-ar fi renuntat la teleconferinta cu Meghan, aflata in Canada, de teama ca apelul telefonic ar putea fi interceptat de presa de scandal. Iar printul Charles i-a spus raspicat lui Harry ca NU va avea resurse nelimitate.

Max Foster, corespondent CNN: ”O mobilizare uriasa pentru aceasta confruntare in familia regala, insa un ton pozitiv la final. Regina a spus ca discutiile au fost “foarte constructive” si a fost de acord pentru o perioada de tranzitie in care ducii de Sussex sa-si imparta timpul intre Canada si Regatul Unit.”

Kate Williams, expert familia regala, CNN: ”Regina a transmis un mesaj clar catre tara si familia ei: “vom gasi o solutie care sa functioneze”. Pentru ca ultimul lucru pe care il doreste regina este ca aceasta poveste sa treneze, sa fie tot mai multe speculatii si barfe despre conflicte in famila regala.”

Max Foster, corespondent CNN: ”Comunicatul reginei a fost pe un neobisnuit ton personal. A scris: “Familia mea si cu mine sprijinim intrutotul dorinta lui Harry si Meghan de a fi o familie tanara la inceput de drum”. A adaugat, insa: “Am fi preferat sa ramana membri ai familiei regale cu program complet”.

Deciziile finale in privinta modului in care cuplul isi va organiza timpul si finantele vor fi luate in zilele urmatoare - afirma suverana in comunicatul difuzat de Palatul Buckingham.

Regina mai afirma ca raman “chestiuni complexe de rezolvat”... ... inclusiv costurile pentru securitatea ducelui si ducesei de Sussex, estimate la aproximativ un milion de lire anual.

Max Foster, corespondent CNN: ”Cum se vor finanta? Cum vor combina finantarea publica si privata fara sa fie acuzati de conflict de interese? Se pare, insa, ca ducii de Sussex au depasit primul obstacol si sunt pe cale sa se retraga din rolul de membri seniori ai familiei regale.”

Sursa: