Ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Mihalache, a facut precizari despre efectele iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, de la 31 octombrie, asupra romanilor care vor dori sa intre sau sa plece din aceasta tara dupa aceasta data.

Publicat:20.08.2019, 11:33

Intr-un interviu acordat Hotnews, diplomatul roman spune ca incetarea liberei circulatii nu inseamna ca romanii nu vor mai putea intra in Marea Britanie.

Astfel, cei care vor dori sa viziteze aceasta tara pe termen scrut, adica maxim 3 luni, nu vor avea nevoie de nicio viza. In schimb, cei care vor sta mai mult pe taramul britanic vor fi nevoiti sa aplice pentru obtinerea noului tip de rezidenta, intitulat ”settled status” si ”pre-settled status”.

”De la data Brexit-ului, cetatenii romani vor putea, ca si pana acum, sa intre si sa iasa din Marea Britanie pe baza cartii de identitate sau a pasaportului, fara sa aiba nevoie de viza. Acest lucru va fi valabil, insa, doar pentru vizite scurte si cetatenii romani vor putea ramane in Marea Britanie pentru o perioada de pana la trei luni. Cetatenii UE care doresc sa ramana mai mult de trei luni vor trebui sa aplice, inainte de sfarsitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins si care ofera dreptul de a lucra si de a studia”, a declarat Mihalache.

In ceea ce-i priveste romanii aflati in Marea Britanie la data Brexit, incetarea liberei circulatii nu inseamna ca nu vor mai putea pleca sau reveni in Regatul Unit, a adaugat el.

Astfel, statutul de rezident al cetatenilor UE si al membrilor familiilor acestora va fi protejat in temeiul legii britanice privind imigratia.

In acest sens, guvernul britanic a creat sistemul EU Settlement Scheme, format dintr-o aplicatie pe care toti cetatenii UE si membrii familiilor acestora trebuie sa o completeze pentru a-si proteja dreptul de sedere in Marea Britanie.

Neaplicarea in cadrul acestui sistem ar insemna ca resedinta acestora in Marea Britanie va fi neautorizata si, prin urmare, ilegala, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ambasadei Romaniei la Londra.

Guvernul britanic condus de prim-ministrul Boris Johnson a indicat luni ca doreste sa puna capat ‘imediat’ liberei circulatii a cetatenilor Uniunii Europene in situatia unui Brexit fara acord la 31 octombrie, transmit agentiile France Presse si Press Association, potrivit Agerpres.

Fostul prim-ministru Theresa May, caruia Boris Johnson i-a succedat pe 24 iulie, avea in vedere o ‘perioada de tranzitie’ chiar si in lipsa unui acord de divort cu UE, ceea ce le-ar fi permis cetatenilor europeni sa se deplaseze, sa lucreze sau sa studieze in Marea Britanie fara a le fi cerute demersuri speciale.

Libera circulatie asa cum exista acum se va termina pe 31 octombrie, cand Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana′, a declarat insa luni o purtatoare de cuvant din Downing Street.

Spre exemplu, vom introduce imediat reguli mai stricte in materie de infractionalitate pentru persoanele care intra in Marea Britanie’, a mentionat ea, precizand ca detaliile altor modificari sunt ‘in curs de elaborare’ si vor fi stabilite de premierul Johnson si ministrul de interne Priti Patel.

Purtatoarea de cuvant a insistat ca cetatenii UE rezidenti actualmente in Regatul Unit nu vor fi impiedicati sa reintre in tara dupa ce vor calatori in strainatate, desi nu este clar cum vor fi intreprinse controalele.

Sistemul care le permite cetatenilor UE sa solicite statutul de rezident permanent nu va fi modificat, iar cei doua milioane de europeni care nu au finalizat inca acest demers nu vor fi impiedicati sa intre in Marea Britanie de sfarsitul libertatii de circulatie, a indicat ea.

Sursa: