S-au obisnuit cu masurile de carantina, sunt mai linistiti, insa frica inca ii urmareste. Moldovenii stabiliti in tarile puternic afectate de coronavirus spun ca nu se grabesc sa reia viata de altadata. Prefera siguranta in schimbul libertatii de miscare.
Raluca, STUDENTA IN FRANTA:“Din punct de vedere psihologic, acum, suntem cu mult mai relaxati. Oamenii au inceput sa iasa pe strada, dar sunt echipati, vad mai multa lume decat la inceput. Imbulzeala nu este. Inca este patrulare, inca se ofera amenzi".
Raluca a ales sa isi faca studiile peste hotare. Asa ca in septembrie anul trecut si-a strans bagajele si a plecat in Franta. Pandemia a luat-o prin suprpindere. Spune ca acum situatia s-a mai linistit, dar oamenii oricum sunt precauti.
Raluca, STUDENTA IN FRANTA:“La inceput a fost foarte complicat. Eu nu m-am asteptat ca o sa ma simt atat de inchisa in casa. Ma chinuia gandul la inceput. Apoi a devenit mai usor. Eu stau in casa cu inca trei moldoveni, am devenit mai prietenosi si nu ma simteam atat de singura.”
In Moldova o asteapta parintii, sora, dar si prietenii. In fecare zi vorbeste cu ei, dar a ales sa ramana acolo, fiindca drumul acasa ar putea fi cu multe peripetii.
Raluca, STUDENTA IN FRANTA:“Avand in vedere toata situatia cu zborurile. Eu m-am gandit sa nu risc sa vin acasa in perioada asta. Mai bine astept. Puteam sa ma confrunt cu probleme daca veneam acasa.”
Si in Spania situatia s-a mai echilibrat. Iar fiindca sa stai in carantina nu e atat de usor, personalul medical de pe ambulante au incertcat sa si distreze oamenii, in fiecare duminica intr-un cartier dintr-o suburbie a orasului Valencia.
Iar dupa spectacol, sub aplauzele furtunoase a oamenilor iesiti la geam, serviciile de urgenta patrulau strazile.
Imaginile video ne-au fost trimise de Mihaela, care locuieste de doi ani in Spania. Ne-a povestit ca are si o fetita de un an, la inceputul carantinei i-a fost greu, asta fiindca micuta voia sa mearga la gradinita.
Mihaela, MOLDOVEANCA STABILITA IN SPANIA:“De pe 12 martie pana pe 26 aprilie, noi nu am putut scoate copilul afara. Pentru ca a fost foarte strict si amenzile erau mari. Fetita mea lua jacheta de la gradinita si se punea la usa jos si plangea, dar s-a obisnuit.”
Iar pentru a indruma si a sustine atat copii cat si parintii, gradinita a facut un grup psihologic pentru sustinerea copiilor.
Mihaela, MOLDOVEANCA STABILITA IN SPANIA:“Au facut un grup psihologic pentru parinti. Acolo sunt si educatori care trimit diferite activitati.”
Totodata, autoritatile de acolo au decis sa mai relaxeze restrictiile, asta in functie de evolutia pandemiei.
Mihaela, MOLDOVEANCA STABILITA IN SPANIA:“Acum este faza zero. In faza zero, incepand cu 2 mai, oamenii pot sa iasa afara sa faca sport de la ora 6 pana la 10. Oamenii in etate ies la plimbare de la ora 10 pana la 12. De la 12 si pana la 19 parintii pot scoate copii afara, doar ca sa fie supravegheati de un adult. Iar de la 20 si pana la 22, copii cu varsta de la 14 ani se pot plimba, dar si maturii.”
Iar celelalte faze presupun redeschiderea a 30 de procente din terase, hotele, clinici mici, dar si cafenele, cinema, muzee, teatre. Totodata, starea de urgenta in Spania s-ar putea incheia intre 22 si 28 iunie.