O noua teorie a conspiratiei se raspandeste rapid in SUA dupa valul de frig polar care a paralizat sudul tarii in ultima saptamana. „Zapada din Texas nu este reala”, sustin tot mai multi tineri pe retelele de socializare, potrivit Insider.

Publicat:23.02.2021, 13:25

O filmare publicata pe TikTok arata cum cineva „arde” un bulgare de zapada cu un chibrit aprins. Cand flacara loveste zapada, aceasta nu se topeste - iar tinerii americani sustin ca aceasta este o dovada ca nu este naturala.

In realitate, asa reactioneaza zapada de fiecare data cand este pusa pe o flacara - se transforma din solid in forma gazoasa, printr-un proces numit sublimare.

Valul de frig care s-a abatut asupra Texasului, despre care expertii spun ca a fost provocata de schimbarile climatice, a afectat reteaua electrica a intregului stat. Milioane de oameni au ramas astfel in frig, fara o sursa de incalzire.

Inca de cand furtuna a lovit sudul Statelor Unite, sintagma „Fake snow” (Zapada falsa) a ajuns in topul cautarilor pe Google. O falsa declaratie care sustinea ca miliardarul Bill Gates este responsabil pentru „zapada falsa” cazuta in Texas a ajuns pe primul loc pe motoarele de cautare.

Cei care cred in teoriile conspiratiei au legat acest fenomen neobisnuit din Texas de faptul ca Bill Gates a donat sume importante catre un proiect de combatere a incalzirii globale al unui grup de savanti de la Harvard. Oamenii de stiinta americani isi propun sa pulverizeze in atmosfera praf de carbonat de calciu - un aerosol netoxic - care ar diminua caldura solara.

Altii sustin ca noul presedintele Joe Biden a provocat cumva furtuna din Texas.

O tanara a publicat o filmare pe TikTok in care incearca sa topeasca un bulgare de zapada cu un uscator de par, in spatele casei. „Nu se topeste”, spune ea. Alte postari similare ale femeii au adunat aproape 300.000 de vizualizari in ultimele zile.

Intr-o alta filmare, care intre timp a fost stearsa de pe TikTok, o femeie incearca sa topeasca cu flacara de la bricheta un bulgare de zapada, evident, fara succes. „Iti multumim, Bill Gates, pentru ca ai incercat sa ne faci sa credem ca aceasta este zapada reala. Veti vedea ca nu se va topi si va arde”, a spus ea.

Hashtag-ul #governmentsnow (zapada guvernului) a adunat peste 1 milion de vizualizari pe TikTok pana luni. Intr-un clip postat cu acest hashtag, o persoana sustine ca acum ar fi fost primavara in Texas, daca Donald Trump ar fi fost inca presedinte.

Reteaua sociala TikTok a crescut rapid in popularitate anul trecut, insa a crescut si cantitatea de informatii postate de utilizatori. Reprezentantii companiei au refuzat sa comenteze situatia, la solicitarea jurnalistilor de la insider.com.

Sursa: