Premiera istorica. Cel mai mare avion din lume a aterizat in Antarctica. Misiunea aeronavei a fost de a duce echipamente de cercetare esentiale si oameni de stiinta la statia de cercetare de la Polul Sud. Pista de gheata albastra a fost pregatita timp de doua saptamani pentru aceasta aterizare.  

Publicat:20.11.2023, 20:50

Un Boeing 787 Dreamliner al companiei aeriene Norse Atlantic a intrat in istorie, devenind primul avion de acest tip si cel mai mare de pana acum care a aterizat vreodata pe continentul inghetat.

Pe langa faptul ca a fost primul, zborul a stabilit, de asemenea, recordul de a fi cea mai mare aeronava care a aterizat la Polul Sud. La bord au fost 45 de pasageri, inclusiv oameni de stiinta de la Institutul Polar Norvegian, de asemenea, 12 tone de echipamente de cercetare esentiale pentru explorarea Antarcticii.

Bjorn LARSEN, DIRECTORUL GENERAL AL NORSE ATLANTIC AIRWAYS: “Inseamna foarte mult pentru Norse, inseamna foarte mult pentru toti angajatii nostri, pentru exploratorii nostri, suntem compania aeriana a exploratorilor si acum suntem prima aeronava civila norvegiana care merge vreodata in Antarctica.”

Zborul a fost organizat de Institutul Polar Norvegian in parteneriat cu Norse Atlantic Airways. Pregatirea pistei a luat mai mult de 2 saptamani, care a inceput cu indepartarea zapezii. Ulterior pista a fost inspectata de fisui fisuri, gropi sau orice alte deficiente care ar putea impiedica o aterizare sigura.