Cel putin 36 de persoane si-au pierdut viata in Hawaii din cauza incendiilor de vegetatie catastrofale de pe Maui, a doua insula ca marime a arhipelagului, relateaza BBC, transmite hotnews.ro. 

Publicat:10.08.2023, 14:39

„Pe masura ce eforturile pompierilor continua, 36 de victime au fost descoperite astazi in interiorul focului activ [din] Lahaina. In prezent nu sunt disponibile alte detalii”, afirma un comitat remis presei de autoritatile din Comitatul Maui.

Lahaina, o zona din nord-vestul insulei Maui, este epicentrul incendiilor izbucnite zilele trecute si care au fost alimentate in parte de uraganul Dora care a traversat arhipelagul.

Ed Sniffen, directorul Departamentului de Transporturi din Hawaii, a declarat miercuri ca peste 11.000 de persoane au fost evacuate din Maui in contextul in care autoritatile depun eforturi intense pentru a-i ajuta pe oameni sa plece, potrivit CNN.

Cu toate acestea, unele dintre avioanele care au parasit in ultimele ore insula au avut si scaune goale in conditiile in care inchiderea drumurilor importante a limitat accesul la aeroport. Zona Lahaina este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Hawaii, si cea mai scumpa regiune din Maui.

Sniffen a subliniat insa ca majoritatea drumurilor au fost acum redeschise. In urma cu o zi autoritatile au organizat un convoi de peste 400 de autobuze care sa ii ajute pe oameni sa ajunga la aeroport. Companiile aeriene au suplimentat cursele pentru a ajuta cu evacuarea oamenilor.

Situatie dramatica pe insula Maui din Hawaii

Elicopterele militare au aruncat peste 500.000 de litri de apa in Comitatul Maui miercuri in contextul in care fortele armate americane au fost desfasurate pentru a ajuta pompierii cu stingerea incendiilor.

Echipe ale Departamentului de Stat american au fost trimise si ele aici pentru a ajuta la eforturile de a restaura comunicatiile pe insula in conditiile in care serviciile de telefonie si telefonie mobila au cazut in zone ample ale insulei.

„911 a cazut. Serviciile de telefonie mobila au cazut. Serviciile telefonice au cazut”, a declarat miercuri dimineata Sylvia Luke, locotenentul guvernator al insulelor Hawaii. Dezastrul a taiat de asemenea alimentarea cu electricitate pentru 14.000 de locuinte si firme din Maui.

In acelasi timp, Garda de Coasta a SUA este in alerta pentru a-i salva pe oamenii care s-au aruncat in ocean dupa ce au fost izolati de flacari, cel putin 14 persoane fiind salvate pana acum din ape.

Relatari despre astfel de cazuri au aparut in urma cu o zi, cand autoritatile au incercat sa alerteze locuitorii si turistii cu privire la gravitatea situatiei.

„Oamenii sar in ocean sa scape de flacari, sunt salvati de Garda de Coasta. Toti proprietarii de ambarcatiuni sunt chemati sa salveze oamenii. Este apocaliptic”, a declarat un jurnalist local pentru CNN.

Pompierii insulei avertizasera cu o zi in urma ca vanturile imprevizibile, umiditatea in scadere, natura terenului si localizarea incendiilor fac dificila prognozarea directiei si vitezei flacarilor.

„Incendiul poate fi la o mila sau mai mult de casa voastra, dar intr-un minut sau doua poate ajunge la voi”, a declarat Jeff Giesea, seful adjunct al serviciului de pompieri de pe insula.

Pompierii au reusit insa sa stinga o parte a incendiilor in conditiile in care vanturile puternice care au alimentat flacarile s-au mai ameliorat odata cu indepartarea uraganului Dora de arhipelagul Hawaii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.