Cel putin o persoana si-a pierdut viata, iar cateva zeci au fost ranite in incendiile care au cuprins estul Australiei. Cei mai multi raniti sunt din randurile pompierilor, care se lupta cu flacarile de doua zile. Seceta si vantul intetesc focul, iar unele regiuni amenintate au fost deja evacuate.

Publicat:09.11.2019, 16:37

Sute de pompieri australieni incearca de doua zile sa stinga incendiile de vegetatie care au afectat regiuni mari ale Australiei.

Shane FITZSIMMONS, POMPIER: „Din cauza secetei, chiar si cele mai mici scantei sunt suficiente sa provoace foarte rapid noi incendii. Ne confruntam cu un focar principal care se extinde cu repeziciune si, din pacate, ne putem astepta ca lucrurile sa continue.”

In unele regiuni, flacarile s-au apropiat de zonele locuite de oameni. Unii au fost evacuati, iar altii inca asteapta. 

„Focul s-a apropiat de casa noastra ieri dupa-amiaza si apoi s-a potolit peste noapte. Apoi, odata cu vantul izbucnit la pranz, s-a intetit din nou asa ca da, cred ca a fost scapat de sub control.”

Intr-o o alta regiune australiana, au fost inregistrate 14 focare care se extind cu repeziciune. Autoritatile spun ca se asteapta la ce e mai rau in orele urmatoare.

Shane FITZSIMMONS, POMPIER: „Sunt toate sansele sa avem parte de mai multe distrugeri provocate de aceste incendii care se propaga foarte rapid.”

Incendiile de vegetatie sunt obisnuite in Australia in aceasta perioada a anului, dar intensitatea lor e sporita acum din cauza secetei, care a lovit estul continentului, dar si de vanturile puternice.