De cateva zile, spionajul occidental pare tot mai convins ca Vladimir Putin incearca sa rupa o bucata din teritoriul Ucrainei. Mai mult, seful spionajului militar ucrainean a avansat, intr-un interviu acordat Military Times, chiar si data la care Rusia ar pregati un astfel de atac in forta, care ar implica lovituri, aeriene, artilerie si blindate: „sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lui februarie” 2022. Atitudinea tot mai belicoasa a Moscovei  trebuie insa vazuta si prin prisma noii Strategii de Securitate Nationala a SUA pe care presedintele Joe Biden o va prezenta in Congresul american in decembrie. Acest document ar putea include si un important capitol dedicat strategiei militare a Washingtonului in regiunea Marii Negre, a precizat, pentru digi24.ro, analistul militar Claudiu Degeratu, expert in securitate nationala si politici de aparare.

Publicat:23.11.2021, 09:49

De la inceputul lui noiembrie, stirile au venit in cascada: luna a inceput in forta, cu imagini din satelit care aratau concentrari masive de trupe si tehnica militara ale Rusiei la granita cu Ucraina. A urmat apoi anuntul facut de ministerul ucrainean al apararii, conform caruia Moscova avea deja 90.000 de militari in regiune. Cateva zile mai tarziu, a venit un avertisment din partea NATO despre „concentrarea neobisnuita” de trupe rusesti la frontiera ucraineana. Saptamana trecuta, Rusia a mai trimis in zona un regiment de parasutisti (in jur de 1.000- 2.000 de militari).

Rezultatul: Moscova are, in acest moment, circa de 92.000 de militari masati la granita cu Ucraina. Specialistii americani din domeniul informatiilor si-au avertizat aliatii in legatura cu o posibila incursiune rusa pe teritoriul ucrainean, tot mai incredintati ca Vladimir Putin vrea sa preia controlul asupra unei portiuni si mai mari din teritoriul Ucrainei.

satelit trupe rusia ucraina profimedia-0640985371

Un conflict pare, in acest moment, „iminent”. Iar seful Agentiei de Informatii Militare a Ucrainei a avasat chiar si un termen pentru acest atac „iminent”: Rusia pregateste un atac asupra teritoriului ucrainean pana la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie.

 „Aceasta «iminenta», ca element temporal, in care se poate prezice o data exacta - ziua, saptamana, ori luna - este destul de vaga, in cazul Rusiei”, a declarat pentru digi24.ro, analistul Claudiu Degeratu, expert in securitate nationala si politici de aparare.

Practic, arata analistul militar, Moscova transmite in primul rand mesajul ca armata rusa e in stare sa-si pastreze o capacitate de lupta permanenta la granita cu Ucraina.

„Nu conteaza ca e ianuarie sau februarie, ideea este ca rusii isi pot desfasura rapid trupele. Rusia dispune de Serviciul de Lupta Permanent: forte strategice care sunt mereu intr-un grad de alerta foarte ridicat si care sunt capabile de interventie in mai putin de 24 de ore”, a spus Degeratu.

Expertul in politici de aparare arata si cum ar trebui tradus termenul de „interventie”, atunci cand vorbim despre Rusia.

„Un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie si ofensive blindate, urmate de desanturi aeriene in est, atacuri amfibii in Odesa si Mariupol, dar si o scurta incursiune in Belarus, a aratat generalul Kiril Budanov, seful spionajului militar ucrainean, pentru publicatia Military Times.

Conform Bloomberg, serviciile de informatii americane au prezentat aliatilor NATO mai multe date, inclusiv harti, care arata ca trupele rusesti ar invada Ucraina prin Crimeea, frontiera comuna cu Rusia dar si prin Belarus. Atacul ar fi sustinut de 100 de batalioane - in jur de 100.000 de militari - o ampla operatiune ofensiva pe timp de iarna, desfasurata in conditii de teren greu si temperaturi extrem de scazute.

„Cel mai probabil acest lucru nu se va intampla”, a spus Degeratu, referitor la posibilitatea unui scenariu „conventional” in care Rusia ar invada Ucraina dupa doctrina unui razboi clasic. „E greu de sprijinit cu argumente asa ceva”.

Ministrul ucrainean al Apararii este de parere ca Vladimir Putin „joaca sah” cu Occidentul si foloseste Ucraina pe post de tabla de sah.

„El (Putin) testeaza omogenitatea Uniunii Europene si cat de uniti sunt aliatii NATO. Ne testeaza societatea, ii testeaza pe ucraineni, pe polonezi, testeaza tarile baltice”, a declarat Oleksi Reznikov, ministrul ucrainean al Apararii, cu prilejul unei vizite realizate la Washington in care s-a intalnit cu omologul sau american, secretarul Apararii SUA, Lloyd Austin.

Serviciile secrete ruse le ironizeaza pe cele occidentale: Nu veti vedea „hoarde de tancuri rusesti care zdrobesc orase ucrainene”

Serviciul de Informatii Externe al Rusiei (SVR) a respins acuzatiile referitoare la intentia Moscovei de a invada Ucraina.

„Americanii deseneaza un tablou infricosator, cu hoarde de tancuri rusesti care zdrobesc orase ucrainene si sustin ca s-ar baza pe informatii sigure, in acest sens”, se arata intr-un comunicat de presa emis de SVR - un serviciu de informatii care rareori iese in public cu astfel de comunicate, noteaza The Moscow Times.

SVR sustine ca SUA lanseaza „informatii absolut false” despre concentrarea de trupe pe teritoriul rusesc, in vederea invadarii Ucrainei.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov a calificat drept o „isterie” acuzatiile formulate de Occident la adresa Rusiei:

Rusia acuza Ucraina ca vrea sa invadeze Donbasul. Ministrul ucrainean de Externe: „Asistam la o crestere a dezinformarii ruse”

Concomitent, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba a condamnat acuzatiile false ale Moscovei, conform caror Kievul ar complota un atac militar in Donbas.

„Asistam la o crestere a dezinformarii ruse, inclusiv acuzatii false conform carora Ucraina comploteaza un atac militar in Donbas. Permiteti-mi sa spun oficial: Ucraina nu planuieste o ofensiva militara in Donbas”, a spus oficialul ucrainean intr-o postare publicata pe Twitter.

„Suntem dedicati cautarii de solutii politice si diplomatice a conflictului. Ucraina continua sa depuna eforturi semnificative pentru a revigora formatul Normandia, cu Germania si Franta ca mediatori. Facem apel la Rusia sa se implice constructiv in aceste eforturi de pace in loc sa le submineze.
In acelasi timp, diplomatia ucraineana continua sa lucreze la intarirea capacitatilor de aparare ale Ucrainei pentru a impiedica si a descuraja Rusia de la alte actiuni agresive", a mai spus ministrul de Externe Dmitro Kuleba.

Miza Ucrainei si „punctul de inflexiune” al lui Vladimir Putin

SUA au promis Kievului, in septembrie, ajutor militar suplimentar in conflictul cu separatistii prorusi si si-au exprimat „angajamentul ferm” fata de integritatea teritoriala a Ucrainei. Casa Alba a anuntat un pachet de asistenta pentru securitate in valoare de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Pachetul include rachete anti-tanc Javelin si alte capacitati militare defensive „letale si neletale” care sa-i permita Ucrainei „sa se apere mai eficient impotriva agresiunii ruse”.

„Ucraina incearca sa urgenteze stabilirea unei strategii pentru prezenta fortelor militare ale SUA in regiune. Vezi semnarea Parteneriatului Strategic dintre Ucraina si SUA, semnat cu cateva luni in urma”, a explicat Degeratu.

Iar rusii anticipeaza acest lucru si incearca sa descurajeze Ucraina, prin mentinerea presiunii la granita.

Russia Belarus Military Drills

Manevre militare in cadrul exercitiului Zapad-21, organizat de Rusia si Belarus in septembrie 2021. Foto: Profimedia Images

„La finalul anului, presedintele american Joe Biden va veni in Congresul SUA pentru a prezenta noua Strategie de Securitate Nationala. Intrebarea este daca, in aceasta strategie, va exista un capitol despre Ucraina si Marea Neagra. Rusii anticipeaza acest lucru si pun presiune pe SUA, in speranta ca acest capitol nu va fi inclus in Strategie”, spus expertul in politici de securitate.

Retorica Moscovei: noi ne vom mentine trupele si vom escalada militar, daca e nevoie. „Este o retorica pe stilul rusesc, cu un mesaj de tipul «Iata cu ce va veti confrunta daca nu va potoliti»”, a spus Claudiu Degeratu.

Sau, dupa cum s-a exprimat ministrul ucrainean al Apararii, Vladimir Putin se afla, in acest moment, intr-un „punct de inflexiune” in care va decide ce cale e mai buna de urmat: „arderea podurilor” prin traversarea frontierei cu Ucraina sau face aceasta demonstratie de fota entru a transmite un mesaj si a obtine un castig din aceasta criza.

Sursa: