Seful diplomatiei chineze, Wang Yi, a respins criticile internationale legate de situatia privind drepturile omului inregistrata in China la adresa minoritatii sale musulmane, conform dpa.

Publicat:14.02.2020, 16:20

Anuntul a fost facut dupa intrevederea pe care a avut-o la Berlin cu omologul sau german Heiko Maas.

Informatiile despre lagare si musulmani detinuti in regiuni din nord-vestul Chinei sunt „minciuni” si „fake news”, a spus Wang joi seara, dupa doua ore de discutii cu Maas in capitala germana.

Wang a respins de asemenea criticile cu privire la politica Chinei in Hong Kong, invocand principiul de neamestec in treburile interne ale altor tari.

In septembrie, Maas a avut o intrevedere, la Berlin, cu Joshua Wong, unul dintre liderii miscarii de democratie din regiunea semiautonoma. Intrevederea a dus la racirea relatiilor dintre Beijing si Berlin, Wang anulandu-si intrevederea cu Maas ce era programata in octombrie.

In urma intrevederii de joi, Maas a subliniat existenta unor discutii intensive intre Germania si China.

„In acelasi timp, din punctul nostru de vedere, acesta este cazul intre doi buni parteneri care dialogheaza, unul dintre ei poate si trebuie sa abordeze problemele asupra carora avem puncte de vedere diferite, precum sunt si discutiile din zona drepturilor omului”, a spus Maas.

Referindu-se in mod concret la minoritatea musulmana din China, Maas a informat ca problema a fost abordata in timpul intrevederii sale cu Wang.

„Lucram pe baza principiului ca transparenta ar fi cea mai buna in a solutiona aceasta problema”, a subliniat seful diplomatiei germane.

Organizatia Human Rights Watch (HRW) estimeaza ca mai mult de un milion dintre cei in jur de 13 milioane de musulmani din provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei, majoritatea uiguri, sunt tinuti in lagare de reeducare.

Sursa: