China se pregateste pentru un nou val de infectii Covid si ar putea inregistra pana la 65 de milioane de cazuri pe saptamana la momentul in care va atinge punctul culminant, prognozat la sfarsitul lunii iunie, relateaza News.ro citand NBC News, scrie hotnews.ro.

Publicat:25.05.2023, 18:58

Aceasta crestere apare la sase luni dupa ce tara si-a demontat infrastructura tentaculara pusa la punct pentru a face fata Covidului, care a inclus carantine stricte, testari in masa, izolari sufocante si cerinte draconice in ceea ce priveste portul mastilor de protectie.

Un sentiment diferit

„Oamenii au un sentiment diferit in legatura cu acest val”, a declarat Qi Zhang, in varsta de 30 de ani, care lucreaza la o companie financiara din orasul Tianjin din nordul tarii. „Ultima data, toata lumea a fost ingrozita, dar acum cred ca nu mai inseamna mare lucru”, a declarat ea joi pentru NBC News.

Datele noului val au fost dezvaluite de specialistul in boli respiratorii Zhong Nanshan la o conferinta medicala organizata saptamana aceasta in orasul Guangzhou, din sudul tarii. Potrivit presei de stat, acesta a declarat in fata audientei ca valul care a inceput la sfarsitul lunii aprilie a fost „anticipat” si ca modelarea sa sugereaza ca China s-ar putea apropia de 40 de milioane de infectii pe saptamana. Pana la sfarsitul lunii iunie, a spus el, numarul saptamanal de infectii va atinge un varf de 65 de milioane.

Statele Unite, prin comparatie, raportau peste 5 milioane de cazuri pe saptamana la momentul culminant al epidemiei, in ianuarie anul trecut. La fel ca SUA, China a incetat sa mai furnizeze actualizari saptamanale ale cazurilor in aceasta luna, ceea ce face dificila perceperea extinderii reale a epidemiei actuale.

SUA se consulta cu aliatii si partenerii

Departamentul de Stat a declarat ca SUA - care in ianuarie a impus testarea obligatorie pentru calatorii din China, dar a ridicat masura in martie - discuta despre acest al doilea val de Covid din China cu aliatii si partenerii, dar a refuzat sa spuna daca sunt luate in considerare restrictii de calatorie. Purtatorul de cuvant Matt Miller a declarat ca Departamentul va monitoriza situatia impreuna cu Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor inainte de a actualiza recomandarile de calatorie.

In timpul primului val de infectii cu omicron din China, in decembrie si ianuarie, o varianta diferita a coronavirusului infecta zilnic milioane de oameni, coplesind spitalele si crematoriile din orasele din intreaga tara. Rafturile farmaciilor au fost golite de medicamente pentru febra, iar scolile au fost inchise. Aproximativ 80% din cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei au fost infectati in timpul acelui val, a declarat in ianuarie Wu Zunyou, epidemiolog sef la Centrul chinez pentru controlul si prevenirea bolilor. Dar este posibil ca imunitatea sa se fi diminuat in lunile care au trecut de atunci, crescand riscul de reinfectare.

Dr. Zhong a declarat in cadrul conferintei medicale ca guvernul a dat aprobarea preliminara pentru doua vaccinuri care vizeaza subvariantele XBB, care circula deja in SUA, iar altele ar putea fi aprobate in curand.

Schimbare de ton in China

Joey Wang, in varsta de 24 de ani, un student din provincia Hebei, a declarat ca multi oameni au constatat ca simptomele Covid sunt mai putin severe de aceasta data. Dar temerile publicului par sa fi fost, de asemenea, atenuate de schimbarea mesajelor guvernamentale. Presa nu mai incearca sa ingrozeasca publicul, nu mai exista videoclipuri scurte de tipul „lupta impotriva pandemiei” pentru a alerta oamenii si nu mai exista masuri dure, cum ar fi carantina, a aratat el.

Raspunsul moderat al guvernului chinez vine in contextul in care acesta incearca sa revigoreze economia si sa linisteasca companiile americane si straine, care ar reactiona negativ la revenirea restrictiilor.

„Aplicarea politicii zero-Covid a fost foarte daunatoare pentru afaceri”, a declarat Michael Hart, presedintele Camerei de Comert Americane din China, „asa ca am spus din nou si din nou guvernului chinez: de ceea ce au nevoie companiile este stabilitate, claritate, astfel incat sa isi poata face planuri”.

Tanara Qi Zhang spune ca unii colegi care au fost recent depistati pozitiv au ales sa vina oricum la serviciu, contrastand cu primul val, cand toata lumea petrecea perioade lungi de timp lucrand de acasa. „Cand privesc inapoi la masurile atat de stricte, mi se pare un vis”, a marturisit ea. „Ma face sa ma indoiesc daca toate acele masuri stricte de izolare au fost corecte, daca tot am ajuns aici oricum”, a adaugat ea.