Vineri seara, la ora 22 si 30 de minute, se implinesc 5 ani de la incendiul din Clubul Colectiv. A fost cea mai mare tragedie prin care a trecut Romania dupa Revolutie.

Publicat:31.10.2020, 08:12

O tragedie care a dus la pierderea a zeci de vieti si la condamnarea altor sute de tineri la suferinta pe viata. Au trecut 5 ani si Romania inca nu are un centru modern pentru tratarea pacientilor cu arsuri, nici suficiente paturi sau o banca de piele, desi toate au fost promise de autoritati.

Spitalele au inceput din nou sa ascunda infectiile nosocomiale, iar justitia nu a decis pana acum cine este responsabil pentru vietile pierdute dupa incendiul de la Colectiv.

Au fost 153 de secunde de cosmar, 65 de vieti pierdute, sute de vieti multilate. Au trecut 5 ani. De dimineata, piata din fata clubului era pustie. Pe 30 octombrie 2015, acolo erau resuscitati ranitii, iar parintii isi cautau cu disperare copiii. Astazi, o masina a salubritatii curata in jurul monumentului pe care sunt trecute numele mortilor. Veneau oficialii sa depuna coroane de flori.

Primul a fost presedintele Iohannis. A asezat o coroana din trandafiri albi.

Mai tarziu, opt preoti au oficiat o slujba. Premierul a ajuns la pranz, apoi piata a ramas din nou pustie. In fata clubului vin tot mai putini oameni. In timp, doar cei care au supravietuit tragediei si rudele victimelor vor mai continua sa vina. Ei nu vor uita niciodata cele 135 de secunde si ce a urmat dupa ele.

Cristian Matei, supravietuitor Colectiv: ”In momentul de fata, sentimentele mele sunt de tristete, de dezamagire, de revolta, pentru ca daca tragi o linie si te uiti in urma, observi ca totul a fost o bataie de joc. Spitale care nu exista, centre de mari arsi, infectii nosocomiale, aceiasi decidenti politici. Avem primar judecat si condamnat, Cristian Popescu Piedone, ales din nou ca primar”.

Cristian Matei a ramas cu arsuri pe 30% din corp. Trei saptamani a fost in coma si nu mai stie cate operatii a suferit.

Cristian Matei: ”Din punct de vedere psihic, foarte greu sa treci peste traume de genul asta. Sunt prieteni, colegi care au murit acolo, n-ai cum sa uiti asa ceva, chiar astazi ma uitam pe imagini filmate atunci si e foarte greu”.

Reporter: Poti sa te uiti la imagini?

Cristian Matei: ”Ma fortez sa ma uit, pentru ca nu vreau sa uit. Consider ca vindecarea se face in momentul in care accepti ce s-a intamplat”.

Romania are astazi la fel de putine paturi pentru marii arsi ca in 2015: 23. Cazurile grave trebuie transferate tot in strainatate.

Ludovic Orban, prim ministru: ”In plina pandemie am aflat ca mai bine de trei sferturi din spitalele din Romania n-au raportat nicio infectie nosocomiala anul acesta. Sistemul ascunde din nou mizeria sub pres, cum a facut la colectiv. Multi dintre mortii de atunci ar mai fi avut o sansa daca nu s-ar fi infectat in spital”.

Adina Apostol s-a tratat in Belgia, unde a ramas trei ani pentru recuperare. Si este convinsa ca n-ar fi supravietuit daca ar fi ramas in spitalele din Romania, de unde a luat bacteriile.

Adina Apostol: ”Au fost unele bacterii pe care le ei pur si simplu. Erau eradicate de mult si nu mai stiau ce sa faca, pentru ca erau rezistente”.

Mihai Grecea: ”Eu am vazut moartea, am vazut-o la modul direct moartea, am avut prognostic vital de 4 ore”.

Mihai Grecea a fost tratat in Romania. Este singurul dintre ranitii de la Colectiv cu arsuri pulmonare grave care a supravietuit. L-a salvat doctorul Ion Bubenek, care a venit cu ideea sa-i filtreze sangele cu ajutorul unui aparat folosit la operatiile pentru inima.

Mihai Grecea: ”Eu am scapat in Romania nu pentru ca sistemul medical din Romania in mod organizat mi-ar fi dat o sansa, ci pentru ca un profesor si-a asumat sa foloseasca aceasta tehnica noua in Romania si am avut noroc, am avut zile”.

Mihai si prietenii sai filmau concertul trupei Goodbye to Gravity in noaptea incendiului. Imaginile si sunetul captate de ei sunt acum probe cruciale in dosarul care ancheteaza interventia din noaptea incendiului.

Mihai si alti supravietuitori tratati in Romania simt ca sunt actori intr-un teatru absurd. Instantele nu le recunosc toate zilele de spitalizare la calculul despagubirilor. El a stat o luna in coma, iar instanta ii ia in calcul doar primele 5 zile de spitalizare.

Mihai Grecea: ”Niste documente care arata ca eram intr-o stare rea, dar nici pe departe nu arata evolutia mea catastrofala care s-a intamplat in urmatoarele zile de spitalizare”.

Cum s-a ajuns aici? Mihai spune ca, potrivit legii, victimele accidentelor trebuie sa se prezinte in maximum 30 de zile la institutul medico legal sa obtina un certificat.

Mihai Grecea: ”Eu eram in coma, in 30 de zile trebuia sa ma duc la IML. Si nu puteam sa ma duc. Eu am fost eliberat din spital la jumatatea lunii ianuarie 2016”.

In instante sunt astazi trei dosare. Primul ancheteaza cauzele incendiului si inca nu avem sentinte definitive. Au fost condamnati in prima instanta primarul Cristian Popescu Piedone, patronii clubului, organizatorii concertului, patronii firmei de artificii si angajati ai ISU.

Al doilea ancheteaza reactia autoritatilor dupa incendiu. Nici macar n-a fost trimis in judecata.

Al treilea este despre imaginile surprinse de cameramanii pompierilor in timpul interventiei. Imagini pe care nu le-au predat procurorilor ca probe. Nici acesta nu a fost trimis in judecata.

Astazi presedintele Iohannis a promulgat legea prin care costurile tratamentelor ranitilor de la Colectiv vor fi acoperite pe viata de statul roman.

Sursa: