Cinci copii au murit, iar sapte au avut nevoie de tratament, dupa ce au fost infectati cu o bacterie existenta in mucegai. S-a intamplat la Spitalul din orasul american Seattle, unul dintre cele mai mari din Statele Unite.

Publicat:20.11.2019, 09:05

Autoritatile sanitare sunt inca in stare de alerta pentru ca in ultimul an acolo au fost operati cel putin trei mii de micuti, iar efectele infectiei pot sa apara si de acum incolo.

Jeff Sperring, directorul spitalului: „Imi cer iertare fiecarei mame, tata sau ingrijitor care si-a pus increderea in noi. Ati fost niste copii extraordinari, cu familii curajoase. V-am dezamagit si imi pare rau.”

In fata jurnalistilor, directorul spitalului a recunoscut problemele cu care se confrunta institutia pe care o conduce. Abia ieri a dezvaluit ca in ultimii doi ani mai multi pacienti minori au avut de suferit din cauza ciupercii Aspergillus.

De vina ar fi, se pare, sistemul de filtrare a aerului din salile de operatie, pe care s-ar fi format cu timpul mucegai.

Jeff Sperring, directorul spitalului: „La vremea respectiva credeam ca au fost niste incidente izolate. Acum credem ca aceste infectii au fost cauzate probabil de sistemul de filtrare a aerului, care ne-a alimentat salile de operatie. Privind in urma, ar fi trebuit sa facem conexiunea mai repede. Pur si simplu, am esuat.”

Conducerea spitalului a decis inchiderea tuturor salilor de operatie si spune ca va inlocui intregul sistem de ventilatie in cel mai scurt timp. Primele echipamente vor ajunge saptamana viitoare, dar lucrarea va fi gata abia dupa Revelion.

Aspergillus este un tip de ciuperca intalnit frecvent in sol, praf si aer, si se poate dezvolta atat in mediul ​​interior, cat si exterior. Nu provoaca infectii la majoritatea oamenilor, ci doar la cei cu sistem imunitar slabit sau cu boli pulmonare.

Sursa: