Barbatul de la manetele excavatorului cu ajutorul caruia a fost repusa pe linia de plutire nava-gigant care a blocat Canalul Suez nu a fost atat de incantat de glumele care s-au facut pe seama lui. Totusi, Abdullah Abdel-Gawad a spus intr-un interviu pentru Business Insider ca atentia intregii lumii asupra lui in cele sase zile cat a durat criza din canal l-a ajutat sa munceasca mai concentrat la eliberarea navei Ever Given.

Publicat:08.04.2021, 08:27

Stirea blocarii Canalului Suez de catre o nava-container de dimensiuni faraonice (400 de metri lungine, comparat cu latimea de 200 de metri a canalului) a facut in cateva ore inconjurul lumii, pe 23 martie.

Una dintre cele mai sugestive imagini pentru proportia navei si a dezastrului a fost o fotografie in care aparea prora navei infipta in mal si un excavator sapand pamantul pentru a elibera carena, excavator ce pare minuscul in comparatie cu dimensiunile colosale ale vasului Ever Given.

Fotografia a fost izvorul unui fluviu de meme si glume, iar Abdullah Abdel-Gawad, barbatul de 28 de ani care manevra excavatorul, a fost ultimul care a aflat de ele.

Timp de sase zile, el a lucrat continuu la eliberarea navei. Nici nu a vazut cand a fost facuta fotografia.

"Nu eram atent la lucrurile astea", a povestit el pentru Business Insider. Apoi a inceput sa vada valurile de meme pe retelele sociale. Una dintre ele, pe care a retinut-o, avea scris in dreptul navei "Celulita mea", iar pe excavatorul lui "O ceasca de ceai verde".

Insa lui nu-i venea sa rada. Avea impresia ca lumea rade de munca lui: "Oamenii au spus: Autoritatea Canalului Suez a luat masuri si a trimis echipament de marimea unui bob de orez".

"Asta m-a suparat. Dar m-a si motivat, pentru ca voiam ca lumea sa spuna: A reusit".

Era atat de constient de atentia intregii lumi asupra muncii lui, incat nu a vrut sa stie nimeni cine este barbatul din excavator pana cand nava nu a fost eliberata.

"Nimeni nu se baga peste el"

Din estimarile lui, nava Ever Given s-a ridicat cu 6 metri fata de nivelul de plutire cand s-a infipt in mal, iar sarcina lui era sa indeparteze pietrele si pamantul care blocau carena vasului. Abdullah a povestit ca i-a fost foarte frica sa nu dezechilibreze nava cu sapaturile lui si sa se rastoarne peste el, in loc sa o repuna pe linia de plutire.

"Daca te uiti la dimensiunea navei si la dimensiunea excavatorului, este absolut inspaimantator", a spus el.

Alti doi excavatoristi care au sosit dupa doua zile sa ajute s-au temut prea tare sa lucreze direct sub nava, a mai povestit Abdullah. Ei au stat mai departe si doar au carat pamantul excavat de el. Cumva, eliberarea navei a devenit sarcina lui.

"M-au gasit lucrand acolo si a fost ceva de genul Ok, tipul asta munceste sub nava. Nimeni nu se baga peste el"

Asa ca Abdullah a tras si mai tare ca sa termine treaba. El spune ca dormea cam trei ore pe noapte.

"M-am gandit ca pot sa raspund doar prin fapte, asa am facut toata viata. Nu raspund cu cuvinte, ci cu actiune". 

Nava Ever Given a fost repusa pe linia de plutire dupa sase zile, punand capat unei crize economice care se prefigura, avand in vedere volumul de marfuri care tranziteaza Canalul Suez.

Sursa: