Coreea de Nord a inregistrat inca 21 de decese din cauza „febrei”, la doua zile dupa ce a fost anuntat oficial primul caz de COVID-19. Autoritatile de la Phenian evita sa spuna daca decesele au fost sau nu provocate de Coronavirus. Intre timp, situatia Covid din China se inrautateste, Shanghaiul inregistrand peste 2.000 de noi cazuri de imbolnaviri. 

Publicat:14.05.2022, 17:04

Coreea de Nord a inregistrat ieri peste 174 de mii de cazuri noi de febra, dintre care 21 au dus la deces. Despre asta a anuntat agentia oficiala, fara a preciza insa cate persoane au murit din cauza coronavirusului.

Presa oficiala a declarat ca aceste prime decese au survenit „din cauza neglijentei, in special din cauza unei supradoze de medicamente, intrucat metodelor stiintifice de tratament nu se cunosc deocamdata”.

Potrivit mai multor experti straini, aceste date ar putea subestima amploarea raspandirii virusului, tara neavand capacitatea de a testa masiv populatia.

Joi, Coreea de Nord a raportat primele cazuri de coronavirus, declarand ca trece in regim de „prevenire in urgenta maxima a epidemiilor”, ceea ce implica masuri de izolare, dupa ce mai multe persoane au fost testate pozitiv la subvarianta BA.2 Omicron. Phenianul a anuntat atunci si primul deces.

Coreea de Nord, una dintre primele tari din lume care si-a inchis frontierele in ianuarie 2020 dupa aparitia virusului in China vecina, s-a laudat de mult timp cu capacitatea sa de a tine virusul la distanta. Ea nu raportase la OMS, pana joi, niciun caz confirmat de COVID-19.

Intre timp in Shanghai, capitala economica a Chinei, au fost raportate peste 2.000 de noi cazuri de COVID, dintre care doar 227 asimptomatice. Din cauza lockdown-ului impus de mai bine de 60 de zile, civilii ajung sa faca gesturi disperate. Scene socante circula pe retelele sociale. Intr-un filmulet, locuitorii dintr-un bloc incearca sa „evadeze”, coborand de la etajele superioare, pe fatada cladirii, cu ajutorul unei scari din franghie.