Coreea de Nord a lansat duminica o racheta balistica, potrivit agentiei de presa Yonhap, cea mai recenta lansare in contextul in care Coreea de Sud si Statele Unite efectueaza cele mai ample exercitii militare comune din ultimii cinci ani, transmite AFP, potrivit digi24.ro.

Publicat:19.03.2023, 08:28

„Coreea de Nord trage o racheta balistica spre Marea de Est”, a anuntat Statul-Major Interarme sud-coreean, cu referire la numele coreean al Marii Japoniei, transmite Agerpres. 

Seulul desfasoara de luni manevre militare cu Washingtonul menite sa consolideze cooperarea dintre cei doi aliati in fata amenintarii nucleare reprezentate de regimul nord-coreean de la Phenian. Manevrele denumite „Scutul Libertatii” vor dura zece zile. 

Aceste exercitii au starnit mania regimului nord-coreean, care le vede ca pe niste repetitii pentru o invazie a teritoriului sau si promite in mod regulat un raspuns „zdrobitor”.

Lansarea de duminica are loc dupa ce Phenianul a lansat joi cea mai puternica racheta a sa, racheta balistica intercontinentala Hwasong-17 (ICBM), inaintea vizitei in Japonia a presedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol. A fost al doilea test ICBM efectuat de Phenian anul acesta. Presa de stat nord-coreeana l-a prezentat drept un raspuns la exercitiile militare „frenetice” ale Coreei de Sud si Statelor Unite. 

Coreea de Sud si Japonia au reluat dialogul la cel mai inalt nivel si au decis sa prezinte un front unit impotriva agresivitatii Coreei de Nord. 

In 2022, Coreea de Nord si-a declarat statutul de putere nucleara „ireversibila”, liderul Kim Jong Un cerand o crestere „exponentiala” a arsenalul militar, inclusiv a armelor nucleare tactice.