Dupa o perioada prelungita de inactivitate, Coreea de Nord a reluat lucrarile de constructie la un al doilea reactor la controversata instalatie nucleara Yongbyon, indica un raport privind controlul armelor.

Publicat:15.05.2022, 09:46

Desi nu a fost posibil sa spunem cand va deveni reactorul operational, noul reactor este de 10 ori mai mare decat cel actual de la Yongbyon si, prin urmare, ar putea produce de 10 ori mai mult plutoniu pentru utilizare in arme nucleare, a scris sambata pe Twitter unul dintre autorii raportului, Jeffrey Lewis, potrivit dpa, preluata de Agerpres.

„Acest lucru ar indeplini angajamentul lui Kim de a creste numarul de arme nucleare”, a scris Lewis, referindu-se la liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Raportul despre evolutiile de la Yongbyon a fost publicat de Lewis, Joshua Pollack si David Schmerler de la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare (CNS) pe 10 mai.

Coreea de Nord este supusa sanctiunilor internationale din cauza programului sau de arme nucleare, care provoaca ingrijorare la nivel international de ani de zile, in special pentru Coreea de Sud si Japonia.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: