Coreea de Nord a anuntat Japonia ca intentioneaza sa lanseze un satelit in perioada urmatoare, timpul precizat fiind „incepand de miercuri pana pe 1 decembrie”. Tokyo si Seul condamna vehement aceasta a treia incercare de a pune un satelit spion pe orbita, incalcand astfel regulamentul ONU, si isi intaresc colaborarea cu Washington, transmite Reuters, citata de digi24.ro

Publicat:21.11.2023, 09:19

Garda de Coasta a Japoniei a declarat marti ca vecinii din nord au anuntat lansarea unui satelit in directia Marii Galbene si a Marii Chinei de Est. Agentia de stat pentru siguranta maritima din Coreea de Sud a emis un avertisment navelor, cu privire la lansarea planificata pentru aceleasi zone ca si lansarile anterioare. 

Coreea de Nord a incercat sa lanseze ceea ce a numit sateliti spion de doua ori la inceputul acestui an, dar nu a reusit, iar oficialii sud-coreeni au spus in ultimele zile ca pare sa incerce din nou, in curand. 

Notificarea a determinat condamnarea imediata din partea primului ministru japonez Fumio Kishida, care a spus ca sistemele de aparare ale tarii sale, inclusiv distrugatoarele Aegis si rachetele de aparare aeriana PAC-3, sunt pregatite pentru orice „situatie neasteptata” care apare. 

„Chiar daca scopul este lansarea unui satelit, utilizarea tehnologiei rachetelor balistice reprezinta o incalcare a unei serii de rezolutii ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite”,  a declarat Kishida reporterilor.  „Este, de asemenea, o chestiune care afecteaza foarte mult securitatea nationala”. 

Japonia va colabora cu Statele Unite, Coreea de Sud si altii pentru a „indemna” Coreea de Nord sa nu continue lansarea, a spus Kishida. 

Ministerul Apararii din Coreea de Sud a declarat ca urmareste cu atentie lansarea planificata. Lansarile anterioare au avut loc prea devreme, a spus ministerul, si este posibil ca a treia incercare sa aiba succes.

Coreea de nord vrea o flota de sateliti spion

Coreea de Nord a notificat Japonia, in calitate de autoritate coordonatoare a Organizatiei Maritime Internationale pentru acele ape, cu privire la planurile sale de lansare a satelitilor si anterior. 

Phenianul considera programele sale spatiale si militare de rachete un drept suveran si a transmis ca planuieste o flota de sateliti pentru a monitoriza miscarile trupelor americane si sud-coreene. 

A facut mai multe incercari de a lansa ceea ce a numit sateliti de „observare”, dintre care doi pareau sa fi ajuns cu succes pe orbita. 

Analistii spun ca satelitii spion sunt cruciali pentru imbunatatirea eficacitatii armelor Coreei de Nord. 

Lansarea va fi prima de cand liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat in septembrie statia spatiala moderna a Rusiei, unde presedintele Vladimir Putin a promis ca va ajuta Phenianul sa construiasca sateliti. 

Notificarea Coreei de Nord urmeaza criticilor lansate luni cu privire la potentiala vanzare de catre SUA a sute de rachete catre Japonia si Coreea de Sud, numind chestiunea un act periculos si jurand ca va stimula descurajarea si va raspunde la tensiuni crescute.

SUA vinde rachete Japoniei si Coreei de Sud. Coreea de Nord e furibunda

Japonia intentioneaza sa cumpere 400 de rachete Tomahawk din Statele Unite, parte din cea mai mare fartificare militara de dupa al Doilea Razboi Mondial. Pentagonul a declarat vineri ca Departamentul de Stat al SUA a aprobat potentiala vanzare intr-o tranzactie evaluata la 2,35 miliarde de dolari. 

De asemenea, Statele Unite au anuntat recent aprobarea unei posibile vanzari de rachete Sidewinder si Standard Missile 6 Block Is catre Coreea de Sud. 

„Avertizam ca, cu cat Statele Unite profita mai mult din vanzarile de arme, cu atat ar trebui sa plateasca mai mult pentru criza de securitate”,  se arata in comunicatul Coreei de Nord. 

Ironic, declaratia vine in timp ce Coreea de Nord se pregateste sa lanseze un satelit spion. Ministrul sud-coreean al Apararii, Shin Won-sik, a declarat duminica ca lansarea ar putea avea loc inca de saptamana aceasta. 

„Avertizam cu severitate Coreea de Nord sa se confrunte cu realitatea comunitatii internationale care condamna serios activitatile ilicite intr-o singura voce si sa suspende imediat planul de lansare aflat in curs de pregatire a unui satelit militar de spionaj”,  a declarat seful de stat major din Coreea de Sud intr-un comunicat. 

Armata sud-coreeana a spus ca lansarea satelitului va fi o provocare si o incalcare a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU care interzic utilizarea de catre Nord a tehnologiei rachetelor balistice. 

Phenianul a declarat ca va demonstra „capacitati de contracarare mai ofensive si coplesitoare”, invocand ceea ce a numit „amenintari militare” din partea Statelor Unite si a aliatilor sai. 

Coreea de Nord a anuntat miercuri ca a efectuat cu succes teste statice ale „motoarelor noi cu combustibil solid de tractiune mare” pentru rachete balistice cu raza intermediara (IRBM), ridicand speculatii cu privire la un alt test de racheta.

Raspunsul sud-coreean la anuntul Coreei de Nord

Consiliul de Securitate Nationala din Coreea de Sud a convocat o sedinta luni si a declarat ca va intari disponibilitatea armatei de a raspunde imediat la „orice provocare” din partea Nordului. 

Luni, armata sud-coreeana a emis un avertisment cerand Coreei de Nord sa anuleze orice plan de lansare a unui satelit, descriindu-l ca un act de provocare care ameninta securitatea tarii. 

Coreea de Sud a transmis ca si-a facut indatoririle pentru a respecta acordul din 2018 cu Nordul de a nu se angaja in actiuni care cresc tensiunea, in timp ce Nordul l-a incalcat in mod repetat prin lansarea de rachete si drone. 

Oficialii sud-coreeni au declarat ca analizeaza posibilitatea suspendarii unor parti ale acordului. 

Dupa incercarea de lansare din mai a satelitului spion nord-coreean, Coreea de Sud a recuperat epava acestuia din mare si a informat ca o analiza a descoperit ca nu are o utilizare semnificativa ca platforma de recunoastere. 

Marti, portavionul american Carl Vinson a intrat in portul sud-coreean Busan intr-o vizita programata anterior, ca parte a unei pregatiri sporite a aliatilor impotriva rachetelor si amenintarilor nucleare ale Coreei de Nord, a declarat marina sud-coreeana. 

Coreea de Sud planuieste separat sa lanseze primul sau satelit de recunoastere, din California, pe 30 noiembrie, cu ajutorul Statelor Unite.